Близнята (знак зодіаку)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Близнюки (знак зодіаку))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Близнята
Gemini
знак Близнят
Тривалість21 травня21 червня
Сузір'яБлизнята
Елементповітря
Модальністьмутабельний
Полярністьчоловічий
ДоміцильМеркурій
Екзальтаціявисхідний Місячний Вузол
Падіннянисхідний Місячний Вузол
ВигнанняЮпітер
Близнята

Близня́та або близнюки́ (лат. Gemini) — третій знак зодіаку, відповідний сектору екліптики від 60° до 90°, рахуючи від точки весняного рівнодення; весняний; мутабельний знак тригону стихія Повітря.

В західній астрології вважається, що Сонце знаходиться в знаку Близнят приблизно з 21 травня по 21 червня, в ведичній — Мітхуна з 15 червня по 17 липня. Не слід плутати знак Близнят з однойменним сузір'ям Близнят, у якому Сонце перебуває з 21 червня по 21 липня.

Планета, що керує знаком — Меркурій, Юпітер у вигнанні. Управителями по трипліцитету є Сатурн — денний, Меркурій — нічний і Юпітер — спільний (за Доротеєм Сідонським). Першим деканом Близнюків керує Юпітер, другим — Марс, третім — Сонце.

Символ[ред. | ред. код]

Символ Близнят ♊ (може не відображатися в деяких браузерах) в Юнікоді знаходиться під десятковим номером 9802 або шістнадцятковим номером 264A і може бути введений в HTML-код як або .

Міфологія[ред. | ред. код]

У шумерських астрологічних джерелах знак Близнят мав назву Великі Близнята або Близнята, йому відповідає зображення двох чоловічих постатей. У давньогрецькій міфології з цим знаком пов'язаний міф про Кастора і Поллукса, близнят-напівбогів (за легендами, напівбогом був лише один із братів — Поллукс, що володів безсмертям; Кастор же був смертним), народжених Ледою від Зевса, який спустився з Олімпу у вигляді лебедя.

Близнята символізують Крішну і його кохану Радгу. Початковий ієрогліф — стріла.

Література[ред. | ред. код]