Блонський Христофор Антонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блонський Христофор Антонович
Народився 1893
Горохів, Волинська область, Українська Радянська Соціалістична Республіка
Помер 14 грудня 1971(1971-12-14)
Милятин, Острозький район, Ровенська область, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
Національність українець
Діяльність композитор, поет-пісняр, православний священник, діяч культури
Знання мов українська
Magnum opus «Вода з-під каменя» (посмертно)
Рід Блонські

Христофо́р Анто́нович Бло́нський (1893, Горохів — 14 грудня 1971, Милятин) — український громадський та культурний діяч, поет, композитор, священник.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Походить із роду Блонських. Народився в селі Горохів (тоді Волинська губернія, нині місто і районний центр Волинської області, Україна).

Навчався в Житомирській гімназії. Після гімназії, провчившись 4 роки в духовній семінарії, вступив до Вищих курсів політехніки в Києві[1].

Моряк Балтійського флоту під час Першої світової війни та Жовтневого перевороту. З 1920-х років постійно проживав на території нинішньої Рівненської області (села Кустин, Михалківці, Милятин, місто Рівне). Активно займався культурним просвітництвом. Створив народний аматорський хор в селі Кустин, з яким став лауреатом на щорічному конкурсі ярмарку «Волинські торги», що відбувався в Рівному.

1942 року висвятився на священника УАПЦ. Отримав парафію в селі Михалківці. Долучився до руху опору УПА. Його дім став культурним осередком бійців опору, де звучала молитва, музика (бандура), вірші. В старості переїхав у село Милятин, де й помер 14 грудня 1971 року[2].

Написав пісні у яких виразив любов українця-християнина до рідного народу і непохитне переконання в неминучості відновлення втраченої державності.[3]. 1994 року вийшла друком збірка поезій та композицій Христофора Блонського під умовною назвою «Вода з-під каменя»[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Світлана Бендюк (Блонська). Наш земляк — патріот, поет, композитор, священник із села Михалківці Христофор Блонський [Архівовано 17 серпня 2016 у Wayback Machine.]… — С. 171.
  2. Світлана Бендюк (Блонська). Наш земляк — патріот, поет, композитор, священник із села Михалківці Христофор Блонський [Архівовано 17 серпня 2016 у Wayback Machine.]… — С. 175.
  3. Дем'ян Г. Християнська тематика в повстанських піснях / Г.Дем'ян // Визвольний шлях. — 2002. — Кн. 5. — С. 38-48
  4. Блонський, Христофор Антонович. Вода з-під каменя [Текст]: вірші та пісні / Х. А. Блонський. — Рівне: Азалія, 1994. — 102 с. — (Реабілітовані історією)

Посилання[ред. | ред. код]