Бобровников Євген Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бобровников Євген Миколайович
рос. Бобровников Евгений Николаевич
Народився 18 листопада 1918(1918-11-18)
Єлань-Коліно, Новохоперський повіт, Воронезька область, Російська СФРР
Помер 16 вересня 1988(1988-09-16) (69 років)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
Національність росіянин
Діяльність музикант, співак, диригент, аранжувальник, викладач університету, актор озвучування
Alma mater Артемівське музичне училище імені Івана Карабиця і Національна музична академія України імені П. І. Чайковського
Знання мов російська і українська
Заклад Національна музична академія України імені П. І. Чайковського
Нагороди
Заслужений артист України Почесна грамота Президії Верховної Ради УРСР

Євген Миколайович Бобровников (рос. Евгений Николаевич Бобровников; нар. 18 листопада 1918, Єлань-Коліно, Воронезька область, РРФСР, СРСР — пом. 16 вересня 1988, Київ, УРСР, СРСР) — радянський сопілкар, викладач, диригент, композитор, сопілковий майстер, соліст Державного українського народного хору імені Г. Г. Верьовки, заслужений артист України (1974).

Біографія[ред. | ред. код]

Викладав гру на сопілці в Київській консерваторії (1953—1957). Нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради України (1971).

Починаючи від 1937 року був організатором, художнім керівником і диригентом самодіяльних оркестрів народних інструментів, ансамблів сопілкарів, фольклорно-етнографічних ансамблів, зокрема у період з 1979 по 1988 роки — народного ансамблю «Дмитрівчанка» в с. Дмитрівка Києво-Святошинського району Київської області, який у 1990 році був перейменований на його честь — ім. Є. Бобровникова.

В 1989 році у дмитрівському Будинку Культури було створено музей Євгена Бобровникова, в якому представлені його інструменти, фотокартки з виступів разом з ансамблем та інші артефакти.

Євген Миколайович виготовляв високоякісні сопілки, зразки яких зберігаються в музеї Києво-Печерської лаври, історичних музеях Києва, Львова, в Канаді тощо.

Автор обробок українських народних пісень для хору, творів для сопілки з оркестром. Бобровников брав участь в озвучуванні багатьох фільмів і радіопередач. Серед учнів — С. Баштан, М. Давидов, Л. Глущенко, Є. Стасюк та ін.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]