Бобрієвич Олександр Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бобрієвич Олександр Павлович
Народився 25 грудня 1928(1928-12-25)
Шпола, СРСР
Помер 5 листопада 2005(2005-11-05) (76 років)
Львів, Україна
Діяльність геолог
Alma mater Львівський національний університет імені Івана Франка
Галузь геологія
Вчене звання Професор
Науковий ступінь доктор геолого-мінералогічних наук[d]
Відомий завдяки: Дослідження алмазоносності Якутії та України
У шлюбі з Бобрієвич Е.О.
Діти Баранова Т.О. (дів. Бобрієвич), Бобрієвич Є.О.
Нагороди
Медаль «За трудову доблесть»
Медаль «За трудову доблесть»

CMNS: Бобрієвич Олександр Павлович у Вікісховищі

Олександр Павлович Бобрієвич (м. Шпола, СРСР, 25 грудня 1928 р. — м. Львів, Україна, 5 листопада 2005 р.) — український та радянський геолог і петрограф. Доктор геолого-мінералогічних наук, професор, завідувач кафедри петрографії Львівського державного університету імені Івана Франка, голова алмазної науково-досліднї партії Амакинської експедиції.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 25 грудня 1928 р. в м. Шпола Черкаської обл., його дитинство і шкільні роки пройшли в м. Ставрополі та в м. Львові.

Освіта та початок наукової діяльності[ред. | ред. код]

Після закінчення у 1947 р. чоловічої середньої школи № 1 м. Львова навчався на геологічному факультеті Львівського державного університету імені Івана Франка. В 1951 р. закінчив з відзнакою навчання та вступив в аспірантуру на кафедрі петрографії. У 1955 р. успішно захистив кандидатську дисертацію на тему «Геолого-петрографическая характеристика вулканических пород междуречья Ужа и Латорицы (Закарпатье)». Протягом 1951–1955 рр. працював молодшим науковим співробітником Інституту Геології Корисних Копалин АН УРСР.

Амакинська експедиція[ред. | ред. код]

На початку 1955 р. О. П. Бобрієвича разом з іншими молодими науковцями й випускниками геологічного факультету за рекомендацією В. С. Соболєва скеровано в Якутію, де протягом майже десяти років він очолював алмазну науково-дослідну партію Амакинської експедиції, яка виконувала роботи з комплексного вивчення щойно відкритих алмазних родовищ Якутії. Результати кропіткої праці стали основою докторської дисертації «Петрология кимберлитов Якутии», яку він захистив 1961 р.

Наукова та викладацька діяльність[ред. | ред. код]

У 1964 р. вчений повернувся в Україну, де в Інституті Мінеральних Ресурсів Міністерства Геології України очолив відділ алмазів і благородних металів. Під його керівництвом сформувалась активна алмазна група і розпочалися за його безпосередньої участі широкомасштабні розшукові і науково-дослідні роботи по алмазоносності надр України.

З 1974 по 2000 рік займав посаду завідувача кафедри петрографії Львівського Державного Університету. Весь цей час поєднював педагогічну та наукову діяльність. Читав основні курси (петрографія кристалічних порід, фізико-хімічні основи петрографії і мінералогії) і нового спецкурсу «Геологія алмазних родовищ», був науковим керівником аспірантів, п'ятеро з яких захистили кандидатські дисертації. Поряд з активною педагогічною і науково-організаційною діяльністю, О. П. Бобрієвич продовжував займатися проблемами алмазоносності і металоносності України. У тісній співпраці зі своїми учнями й колегами з Інституту Мінеральних Ресурсів та геологами виробничих геологічних організацій, став фактично куратором алмазних досліджень в Україні.

Науково-організаційна та громадська діяльність[ред. | ред. код]

О. П. Бобрієвич був одним із організаторів і науковим керівником Галузевої науково-дослідної лабораторії вивчення речовинного складу рудоносних формацій, створеної 1979 р. у Львівському Державному Університеті ім. Івана Франка з ініціативи Міністерства геології України, а також Інституту геології і мінерагенії золота, кольорових металів і алмазів України. У 1994 р., заступником відповідального редактора «Мінералогічного збірника», членом спеціалізованої вченої ради із захисту докторських і кандидатських дисертацій з геологічних спеціальностей Львівського університету, членом оргкомітету багатьох наукових форумів всесоюзного і республіканського рівнів.

Помер та похований у Львові , на полі № 16 Личаківського цвинтаря.

Роль у вивченні алмазоносності Якутії[ред. | ред. код]

Дослідженню кімберлітів Якутії та їхньої алмазоносності, які сприяли відкриттю нових родовищ алмазів, присвячені десятки статей О. П. Бобрієвича та класичні колективні монографії:

«Алмазы Сибири» (1957)

«Алмазные месторождения Якутии» (1959)

«Петрография и минералогия кимберлитовых пород Якутии» (1964)

Ці праці, відзначені різними нагородами, були перевидані в США, Великій Британії, Німеччині, Японії та Китаї.

Під керівництвом О. П. Бобрієвича відкрито мінерал гроспідит — кіанітовый эклогіт з піроп-альмандин-гросулярним гранатом в ассоціациії с омфацитом. Гроспідит зустрічається у вигляді ксенолітів в алмазоносних кімберлітах.

Роль у вивченні алмазоносності і металоносності України[ред. | ред. код]

За керівництва О. П. Бобрієвича та його безпосередньої участі виконано широкомасштабні розшукові роботи, за підсумками яких у розсипищах виявили дрібні алмази кімберлітового типу, а також численні прояви супутника алмазу — піропу. На підставі цих досліджень складено першу прогнозну карту можливої корінної і розсипної алмазоносності України. Прогноз підтвердився в 70-х роках ХХ ст відкриттям чотирьох трубок та двох дайок кімберлітів і навіть знахідок в одній з них кристалів алмазу. Основні прогнозні розробки були опубліковані в книгах під його керівництвом:

«Алмазоносность юго-западной окраины Русской платформы» (1970)

«Алмазоносність теригенних утворень балтської світи України» (1973)

«Геология алмазных месторождений» Учебное пособие. Львов ЛГУ (1982)

Сенсаційним стало визначення серед теригенних відкладів центральної частини Донбасу поряд з малохромистим піропом хромового піропу (О. Бобрієвич, М. Головко, Л. Дружинін та ін., 1977) з вмістом Cr2О3 = 4,88-6,27%, що є близьким до піропів з алмазоносних кімберлітів Якутії та алмазовмісних ксенолітів мантійного перидотиту. Ці знахідки, безумовно, стали важливим доказом прояву в цьому регіоні алмазоносних кімберлітів. Вони мають принципове значення в розгляді реальності загальнотеоретичних передумов корінної алмазоносності не тільки цього регіону, а й Східноєвропейської платформи загалом.

Нагороди[ред. | ред. код]

Наукова, педагогічна і громадська діяльність ученого високо оцінена геологічною громадськістю на державному і міжнародному рівнях.

Медаль «За доблестный труд»

Медаль В. І. Лучицького

Медаль «За заслуги у розвідці надр»

Медаль «За трудову доблесть»

О. П. Бобрієвича обрано академіком Нью-Йоркської Академії наук, нагороджено срібною медаллю «2000 видатних людей ХХ століття» і золотою медаллю «Людина року». Його ім'я занесено в енциклопедичний словник «Who is who».

Література[ред. | ред. код]

Андреева-Григорович А., Семененко В. Бобриевич Александр Павлович / Журнал «Геолог Украины». № 4 (28), ОКТЯБРЬ-ДЕКАБРЬ, 2009

А. П. Бобриевич «Даже самый маленький алмазик мог обернуться большим сроком» / інтерв'ю газеті «Високий Замок»

Геологический словарь (в трех томах), 2010, ВСЕГЕИ

«Геологическая служба Якутии. Геологическое картирование, открытие, разведка, персоналии 1957–2010» Москва, Научный мир, 2012г.

Посилання[ред. | ред. код]