Богдановський Вольдемар Станіславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богдановський Вольдемар Станіславович
Народження 1 січня 1933(1933-01-01)
Смерть 24 серпня 1998(1998-08-24) (65 років)
Поховання Байкове кладовище
Країна СРСР СРСР
Навчання Київський інженерно-будівельний інститут
Діяльність архітектор
Праця в містах Київ
Найважливіші споруди станції метро «Гідропарк», «Лівобережна», «Дарниця», «Чернігівська», «Берестейська», «Нивки», «Поштова площа» у Києві
Автограф
CMNS: Богдановський Вольдемар Станіславович у Вікісховищі

Богдано́вський Вольдема́р Станісла́вович (нар. 1 січня 1933(19330101), Кронштадт, Ленінградська область, Російська РФСР, СРСР — 24 серпня 1998, Київ, Україна) — український радянський архітектор, член Спілки архітекторів України з 1964 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Вольдемар Богдановський народився в м. Кронштадті Ленінградської області, РРФСР. Під час німецько-радянської війни перебував у Ленінграді, пережив блокаду. Після війни, коли батько Вольдемара повернувся з фронту, у серпні 1945 року його сім'я переїхала в Білгород-Дністровський.

У 1951—1957 роках навчався на архітектурному факультеті Київського інженерно-будівельного інституту.

У 1957—1961 роках працював архітектором у Науково-дослідному інституті будівельних конструкцій, з грудня 1961 по липень 1970 року — у проєктному інституті «Київметропроект» на посадах старшого архітектора, керівника групи. У 1966—1970 роках за сумісництвом працював архітектором у живописно-скульптурному комбінаті Укрхудожфонду. З липня 1970 року — головний архітектор архітектурно-будівельного відділу інституту Діпрозв'язок, з квітня 1971 року — головний архітектор у Республіканському спеціалізованому будівельно-реставраційному управлінні, з червня 1975 по 1993 рік — працював художником-архітектором у «Художпроекті» Київського творчого об'єднання «Художник».

Помер 24 серпня 1998 року, похований на Байковому кладовищі в Києві.

Творчість[ред. | ред. код]

Автор проєктів (у складі творчих колективів):

Архітектор — автор пам'ятників:

Живопис і графіка[ред. | ред. код]

Малювати Вольдемар почав ще в дитинстві, в архіві родини збереглися його роботи, починаючи з 1945 року.

Перша персональна виставка акварелей Богдановського пройшла в Краєзнавчому музеї в Білгород-Днестровскому в 1968 році, наступна — 1972 року, в Київському будинку архітектора. Крім цього, брав участь у багатьох виставках живопису Спілки архітекторів України.

Більшість робіт Вольдемара Богданівського виконано в техніці акварель, гуаш і темпера. Протягом всього періоду творчості архітектор писав фортецю в Білгород-Дністровському. Також у його творчому доробку є й кримський цикл. Поїздка на Кижі й Соловецькі острови в 1965 році послужила поштовхом до створення серії робіт про ті місця.

За підсумками персональної виставки в Київському будинку архітектора 1973 року був нагороджений творчої поїздкою до Вірменії. Роботи того періоду, що трохи відрізняються за стилем виконання від решти творчості, дуже точно передають колорит і своєрідність вірменської архітектури.

Фотографія[ред. | ред. код]

Захоплювався фотографією пам'яток архітектури, привозив своєрідні фотозвіти з кожної поїздки. У колекції Богдановського налічувалося 16 тисяч знімків архітектурних шедеврів. Після смерті Вольдемара Станіславовича його фотографії були передані до відділу образотворчих мистецтв Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Зображення[ред. | ред. код]

Станції метрополітену[ред. | ред. код]

Пам'ятники[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]