Богдан А091

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богдан А091
Богдан А091
Випуск, роки 1999-2005
Характеристики маси
Маса у спорядженому стані, т 4,6
Маса повного автобуса, т 8,1
Швидкісні характеристики
Макс.швидкість пустого автобуса, км/год 95
Місткість, осіб
Місць для сидіння: 21
Повна місткість
(8 осіб/м²)
45+1
Розміри
Довжина, мм 7205
Ширина, мм 2370
Висота , мм 2740
Колісна база, мм 3815
Двигун
Тип двигуна дизельний
Назва двигуна ISUZU 4HG1
Рульове керування ISUZU
Потужність, кВт 89
Коробка передач
Тип КПП 5 ступенева механічна
Назва КПП ISUZU MXA5R

Богдан А091 — 7-метровий автобус середнього класу українського виробництва, що випускався корпорацією «Богдан» з 1999 по 2005 роки.

На заміну йому прийшов Богдан А092.

Історія моделі[1][ред. | ред. код]

Богдан А091 в Києві

Малий міський автобус А-091 «Богдан» розробили фахівці ВАТ «Укравтобуспром» (колишній Всесоюзний інститут автобусо-тролейбусобудування, м. Львів).

З 1999 року автобус Богдан-А091 вироблявся на АТ «Черкаський автобус», створеному на базі авторемонтного підприємства, що існувало в Черкасах ще за радянських часів. Організація зовсім нового виробництва на Черкаському автобусоремонтному заводі характеризувалася безпрецедентною динамікою зростання — обсяги виробництва на заводі у 2001–2004 роках щорічно збільшувалися у два-три рази. Склалася досить рідкісна для вітчизняного автобусобудування ситуація, коли обсяги збуту обмежувалися виробничими можливостями заводу. Об'єднання науково-технічного потенціалу конструкторського бюро з 50-річним досвідом роботи (починаючи від легендарного ЛАЗ-695 і закінчуючи ЛіАЗ-5256) з новим менеджментом в ринкових умовах дозволило промислово-фінансовій групі «Укрпромінвест» створити найпотужніше в СНД виробництво серед нових виробників автобусів.

Автобуси «Богдан» з'явилися на українському ринку саме в потрібний момент — майже десятиліття автобусний парк не оновлювався і назріла гостра потреба у нових автобусах. Водночас важка економічна ситуація поставила автоперевізників в такі умови, коли закуповувати дорогі автобуси великої місткості було невигідно. Агрегатна комплектація японського концерну ISUZU і застосування нових кузовних технологій, що збільшили термін служби кузова в півтора-два рази визначили успіх автобусів Богдан-А091 на українському ринку, попри їх вищу вартість порівняно з іншими вітчизняними автобусами цього класу.

Принциповою відмінністю автобусів «Богдан» є відмова від традиційного в цьому класі використання передньомоторного рамного шасі і перехід на більш довговічну опорну конструкцію. Кузов автобуса виконаний з багатокомпонентного склопластику. Машина має дуже комфортабельну пневморесорну задню підвіску, що значно покращує плавність руху. Знижений рівень підлоги (для входу у салон автобуса треба піднятись на одну сходинку) полегшує і прискорює посадку в автобус, а також істотно покращує стійкість і маневровість автобуса внаслідок зниження центру мас.

Богдан-А091 може перевозити 45 пасажирів, має 20 сидячих місць і зручне місце кондуктора. Салон обладнаний ефективною системою автономного опалення, велика площа скла забезпечує хороший огляд водієві й пасажирам. Підсилювачі керма, приводу зчеплення та гальм створюють гарні умови праці для водія. Невеликі габаритні розміри автобуса (7,19 м в довжину і 2,37 м у ширину) дозволяють дуже впевнено маневрувати на переповнених іншим автотранспортом вулицях міста. Істотною перевагою є мінімальна витрата дизпалива при великій потужності двигуна.

Перші машини 1999-2000 років випуску відрізнялися від наступних вклеєним склом, іншою формою бічних вікон у кабіні й компонуванням салону. Замість трирядного компонування сидінь застосовувалось чотирирядне, а біля задніх дверей був невеликий накопичувальний майданчик. Надалі компонування сидінь в салоні замінили трирядним, а скло стали кріпити гумовими ущільнювачами. Спочатку силовий агрегат і КПП для автобусів Богдан концерн Isuzu постачав безпосередньо з Японії, але з 2002 року ці вузли стали випускатися польським відділенням концерну — Isuzu Motors Polska. Також до 2002 року автобуси Богдан випускалися з гофрованими бортами, згодом гофровані борти замінили рівними.

Крім базової міської модифікації була також створена міжміська версія Богдан-А091.1. У цього автобуса кількість сидінь збільшено до 26, задні двері замінено аварійними (відкриваються вручну). Богдан-А091.1 обладнаний додатковим багажником у задньому відділі з дверима в задній панелі, системою індивідуальної вентиляції, інтегрованої з багажними полицями салону, новим інтер'єром салону і м'якими сидіннями.

В кінці 2002 року концерн «Укрпромінвест» і харківське виробниче підприємство «Квант» розробили й запустили у виробництво на «Черкаському автобусі» пересувну рентгено-флюорографічну лабораторію «Індіарс-П» на базі автобуса А091. Мобільний рентгено-флюорографічний кабінет призначений для обслуговування віддалених об'єктів. За своїм оснащенням «Індіарс-П» на базі Богдан-А091 не поступається стаціонарним рентгено-флюорографічним кабінетам. Такі мобільні лабораторії вже включено до автопарків лікарень і диспансерів багатьох українських міст.

2005 року на базі АТ «Черкаський автобус» створено підприємство «Богданспецавтотехніка», яке, окрім виробництва автомобільних кузовів, фургонів та причепів також займається капітальним ремонтом автобусів Богдан-А091 і виготовленням автобусів спеціального призначення.

Зростання нормативних обмежень за екологічними показниками й для безпеки руху спричинили появу нової моделі А092, яка 2004 року остаточно замінила собою А091. В А092 усунуто недоліки, властиві А091 і враховано побажання перевізників з модернізації моделі А091.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]