Богопіль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Не плутати з Богополь.

Свято-Покровська церква в Богополі (1805).

Богопіль — історичний район міста Первомайська Миколаївської області в Україні. До 1919 року — містечко Балтського повіту Подільської губернії, адміністративний центр Богопільської волості. Знаходиться у межиріччі Південного Бугу та Синюхи.

Історія[ред. | ред. код]

Заснований 1750 року Великим коронним гетьманом Юзефом Потоцьким як прикордонний митний пункт Речі Посполитої на кордоні з Османською та Російською імперіями.
Містечко отримало назву від річки Бог.

У 1793 році увійшов до складу Брацлавського повіту Брацлавської губернії Російської імперії, втративши статус прикордонного пункту.

З 1795 року — центр Богопільського повіту Вознесенської губернії.

До 1853 року Богопіль залишався родовим маєтком Потоцьких. У 1853 році його було продано барону фон Нольке, який невдалим господарюванням незабаром розорив маєток.

Богопіль розвивався, переважно, як торговельно-ремісницький центр.

З 1896 року — волостний центр Балтського повіту Подільської губернії.

У 1919 році увійшло до складу сформованого міста Первомайська Миколаївської області.

Освіта[ред. | ред. код]

У 1830-х роках Болеславом Потоцьким було відкрито Богопільське повітове училище для дворян.

Також у містечку діяло однокласне народне училище.

Богопіль та євреї[ред. | ред. код]

З кінця XVIII сторіччя у містечку почали селитись євреї. Протягом всього подальшого існування вони становили більшу частину мешканців містечка.

Згідно з матеріалами перепису населення Російської імперії 1897 року, населення Богополя становило 7226 осіб, з них 5909 (81.77%) — євреї.

Тут була синагога, 6 юдейських молитовних домів, з 1901 року діяла талмуд-тора, хедер, приватне єврейське чоловіче училище. У 1899 році відкрилась єврейська лікарня, а у 1906 році — бібліотека.

На початку ХХ сторіччя містечко відвідав єврейський письменник Шолом-Алейхем. Враження від відвідування були описані ним у оповіданні «Сто одне».

Відомі люди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Подольский адрес-календарь / составитель В. К. Гульдман) — Кам.-Под.: Типография Подольского губернского правления, 1895. (рос. дореф.)
  • Bohopol // Słownik geograficzny Królestwa Polskiego. — Warszawa : Druk «Wieku», 1880. — Т. I. — S. 287. (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]