Боднар Анна Андріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анна Боднар
Ім'я при народженні Анна Андріївна Боднар
Народилася 1917
Львів, Долитавщина, Австро-Угорщина
Діяльність політична діячка
Партія  ОУНР

Анна (Ганна) Андріївна Боднар (1917, Львів — ?) — діячка українського визвольного руху, член ОУНР. Засуджена на т. зв. «Процесі 59-ти» у Львові 1941 року[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в 1917 році у Львові. Походила з сім'ї робітників.

Членкиня ОУНР з березня 1940 року. Заарештована 10 жовтня 1940 року. На час арешту студентка 2-го курсу фізико-математичного факультету Львівського педагогічного інституту.

Важливим пунктом звинувачення Анні Боднар було те, що на її квартирі (вул. Сінна, 15) 1 вересня 1940 року відбувалося засідання Крайової екзикутиви (проводу) ОУН. На цьому засіданні було офіційно затверджено новий склад керівництва організації на території СРСР. Імовірно, пізніший, порівняно з іншими учасниками процесу 59-ти, арешт був спричинений тим, що за її квартирою було встановлено спостереження в надії, що туди прийде Дмитро Мирон. Звинувачення: «активна учасниця антирадянської націоналістичної організації ОУН». Засуджена до розстрілу, у вироку також зазначено: «в організації займалася розширенням рядів такої». У березні Верховний суд СРСР замінив вирок на 10 років позбавлення волі в далеких таборах СРСР і 5 років позбавлення [виборчих] прав.

22 червня 1941 з групою в'язнів вивезена до тюрми в Бердичів, з якої на початку липня при наближенні фронту вдалося втекти.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гривул Т. «Процес 59-ти»: покоління борців та героїв: науково-популярне видання / Тарас Гривул, Ольга Осередчук; упорядкування архівних матеріалів: Ольга Осередчук, Тарас Гривул, Софія Вікарчук. — Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2011. — С. 76—77.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Протокол–заява. В комісЇю по розслідуванню злочинів тоталітарного режиму на території Львівської області в період 1939—1950 рр. Львівської обласної історико-прсовітницької організації "Меморіал" (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 13 травня 2021. Процитовано 25 лютого 2022.

Посилання[ред. | ред. код]