Болотний олень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Болотяний олень)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Болотний олень

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Китопарнокопитні (Cetartiodactyla)
Підряд: Жуйні (Ruminantia)
Родина: Оленеві (Cervidae)
Підродина: Capreolinae
Рід: Blastocerus
Wagner, 1844
Вид: Болотний олень
Blastocerus dichotomus
(Illiger, 1815)
Поширення
Поширення
Посилання
Вікісховище: Blastocerus dichotomus
Віківиди: Blastocerus dichotomus
EOL: 308478
МСОП: 2828

Болотний олень або гуемал[2] (Blastocerus dichotomus) — вид оленів, що живе у Південній Америці. Це досить велика та високонога тварина — довжина тіла 180—195 см, висота 110—120 см, вага дорослих особин досягає 100—150 кг. Має червоно-коричневу довгу та жорстку шерсть. Роги з багатьма відростками, часом схожі на кущ. Копита на середніх пальцях довжиною 7—8 см, що дуже багато для оленя таких розмірів. Вони можуть широко розсуватися, бічні копита теж довгі і низько поставлені.

Особливості екології[ред. | ред. код]

Живуть болотяні олені у заболочених лісах біля водойм. Будова копит дозволяє тварині не провалюватися у баговиння, вона настільки добре почуває себе біля води, що не покидає своєї ділянки навіть під час повені коли багато днів живе у воді. Харчуються болотяні олені водяною та навколоводною рослинністю. Особливістю болотяного оленя як жителя тропіків є відсутність сезонності у розмноженні та зміні рогів. Вагітність в цього виду незвично довга — до року. Живуть болотяні олені як поодинці так і маленькими групами до 6 особин. Це дуже сторожкі тварини які тримаються в заростях кущів і ведуть сутінковий чи нічний спосіб життя.

Колись болотні олені були широко розповсюджені у східній частині Південної Америки і мешкали у Бразилії, Парагваї, Уругваї, північній Аргентині та Східній Болівії. Однак хоч знайти їх важко, але зараз ці тварини винищені на значних територіях свого колишнього ареалу в Бразилії, повністю в Уругваї, дуже нечисленні в Парагваї та Аргентині.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Duarte, J.M.B., Varela, D., Piovezan, U., Beccaceci, M.D. & Garcia, J.E. (2008). Blastocerus dichotomus. 2008 Червоний список Міжнародного союзу охорони природи. МСОП 2008. Переглянуто 10 April 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of vulnerable.
  2. Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення[недоступне посилання з листопадаа 2019]