Бордоська рідина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Готовий розчин бордоської рідини
Листя винограду, оброблене розчином бордоської рідини

Бордо́ська рідина́ (фр. Bouillie bordelaise) — водний розчин сульфату міді (CuSO4) та вапна (Ca(OH)2), використовується як фунгіцид для виноградників, фруктових ферм та у садах, городах для профілактики грибкових зараженнь рослин. Розпилюється на рослини як профілактичний засіб; дієвий ефект розчину забезпечується контактом іонів міді з міцелієм гриба та сповільненням його росту, є малофективним для існуючого міцелію гриба всередині листків, куди розчин потрапити не може.[1] Засіб був винайдений у регіоні Бордо Франції наприкінці 19 століття. При застосуванні у великих кількостях щорічно протягом багатьох років, то мідь стає забруднювачем.

Застосовується проти парші яблуні та груші, мільдью винограду, фітофтори картоплі, антракнозу огірків та інших хвороб сільськогосподарських культур.

Виготовлення[ред. | ред. код]

Виготовляється з розчину мідного купоросу CuSO4 • 5Н2О і вапняного молока Са(ОН)2. Загальновживана концентрація бордоської рідини — 1%-на, для рослин з молодими листочками — 0,5%-на. При обприскуванні плодових дерев до розпускання бруньок використовують 3—4%-ну бордоської рідини на 1 га витрачають від 5 до 15 кг мідного купоросу і стільки ж вапна. Щоб запобігти опікам листя, вапно слід додавати в розчин до утворення слаболужної реакції. Для одночасної боротьби з шкідниками до бордоської рідини можна додавати паризьку зелень, арсенат кальцію, анабазин-сульфат або нікотин-сульфат.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Инструкция по применению медного купороса в садоводстве. usadba.guru (рос.). 29.02.2016. Архів оригіналу за 27 травня 2018. Процитовано 27 травня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]