Бремар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бремар

57°00′54″ пн. ш. 03°23′30″ сх. д. / 57.01500° пн. ш. 3.39167° сх. д. / 57.01500; 3.39167
Тип замок і музей
Статус спадщини реєстрова споруда категорії "A"d[1]
Країна  Велика Британія
Розташування Абердиншир
Автор проєкту Джон Ерскін
Засновано 1628
Перша згадка 1628
Будівництво 1628 — 
Сайт braemarcastle.co.uk
Бремар. Карта розташування: Велика Британія
Бремар
Бремар (Велика Британія)
Мапа

CMNS: Бремар у Вікісховищі

Замок Бремар (англ. Braemar Castle) розташований в околицях села Бреймар, область Абердиншир, Шотландія. Замок Бремар розташований в околицях однойменного села в Шотландії. Під час пізнього середньовіччя замок був оплотом графа Мара.

Історія[ред. | ред. код]

На місці замку Бремар знаходився дерев'яний форт Дольденх. Форт був побудований ще в VIII столітті, коли місцевими піктами правив Ангус I. З часом форт Дольденх зруйнувався. Нинішній замок був побудований в 1628 році. Джоном Ерскіном, 18-м графом Маром, як мисливський будиночок. У 1745 році замок був атакований і спалений Джоном Фаркухарсоном, під час повстання якобітів.

Пізніше замок і землі навколо нього були придбані Джоном Фаркухарсоном. Але будівлю залишено в руїнах і 1748 року здали його на 99 років в оренду гарнізону урядових військ. Відновлення замку почалося під командуванням Джона Адама. Подекуди на його стінах до цього часу помітні графіті, залишені солдатами-англійцями.

Через півстоліття ситуація в Абердінширі стала спокійною, і військові пішли з Бремара, не чекаючи закінчення оренди. Повернувшись в замок, Фаркухарсони перетворили його в головну резиденцію свого клану.

В 1960 роках замок був відкритий для відвідування, але в 2004 році через поганий стан закрився. З 2006 року замок був зданий в оренду місцевим комунам. Замок управляється місцевою благодійної організацією, Breamar Community Ltd. З 2008 р. замок відкритий для публіки.

Архітектура[ред. | ред. код]

Будівля являє собою 5-поверховий замок, з навісними стінами і шістьма гострокутними виступами. По периметру замку розташовані кілька триповерхових кутових веж.

На першому поверсі розташовані кам'яні склепінні кімнати, в яких були вартові приміщення, кухня і приміщення для зберігання боєприпасів. Вони побудовані в виступах зовнішньої стіни.

Після того, як в 1831 році війська покинули Бремар, Джеймс Фаркухарсон прибрав гострі вежі на замку, та замінив їх зубцями. В 1950 роках місіс Френсіс Фаркухарсон зробила свій внесок в оформлення внутрішніх приміщень, і зараз кімнати декоровані у її улюблені відтінки — рожевий та жовтий.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Historic Environment Scotland ID