Брюссельський саміт НАТО 1974

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта членів НАТО

Брюссельський саміт 1974 року — другий саміт НАТО. Офіційні засідання та неофіційні зустрічі в Брюсселі, Бельгія, відбулися 26 червня 1974 року[1]. Це була тільки третя зустріч глав НАТО держав після церемонії підписання Північноатлантичного договору 4 квітня 1949 року[2].

Обстановка[ред. | ред. код]

Організація зіткнулася з викликом поколінь: чи нове покоління лідерів буде такими ж прихильниками НАТО, як їх попередники[2]. Результати виборів 1974 року змінили значну кількість чиновників в уряді Великої Британії, прем'єр-міністр Едвард Гіт був замінений на виборах Гарольдом Вільсоном; у Франції президент Жорж Помпіду був замінений Жискаром д'Естеном; і в Західній Німеччині, канцлер Віллі Брандт був замінений Гельмутом Шмідтом[3]. Президент США Річард Ніксон пішов у відставку, замість нього головою уряду став Джеральд Форд[4].

Порядок денний[ред. | ред. код]

Загальні дискусії були зосереджені на необхідності підтвердження прихильності країн-членів Альянсу цілям та ідеалам Договору в 25-у річницю його підписання. Крім того, були неофіційні консультації з Сходом і Заходом в рамках підготовки до переговорів на вищому рівні між США та СРСР на рахунок обмеження стратегічних ядерних озброєнь[4].

Досягнення[ред. | ред. код]

Лідери країн НАТО підписали Декларацію про атлантичні відносини, яка була прийнята міністрами закордонних справ НАТО в Оттаві тижнем раніше[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б NATO. NATO summit meetings. Архів оригіналу за 4 травня 2009. Процитовано 18 березня 2009.
  2. а б Thomas, Ian Q.R. (1997). The promise of alliance: NATO and the political imagination, p. 101.
  3. Thomas, p. 107.
  4. а б Thomas, p. 108.

Посилання[ред. | ред. код]