Будинок Кроля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок Кроля
Фасад будинку Кроля інкрустований плиткою

Будинок Кроля (вул. Постишева, 55) — пам'ятка історії та архітектури. Побудований в Донецьку 1903 року для купця Давида Лазаревича Кроля.

Особняк виконаний в стилі модерн, новому для часу його спорудження. Будинок Кроля — одна з небагатьох в Донецьку будівель в стилі модерн. Будівля має два поверхи. Давид Кроль торгував оздоблювальною плиткою, яку виробляло підприємство в Бобруйську. Цією плиткою інкрустований фасад будинку.

У дворі знаходилася піч на якій Кроль обпалював цеглу, а в підвалі зберігалися пляшки з соляною та сірчаною кислотою на продаж[1].

За часів СРСР це був житловий будинок, який згорів в роки перебудови, 13 червня 1991 року, і кілька років стояв у руїнах. Надалі особняк був реконструйований. Відновлення будинку за свій рахунок виконала підприємець Лариса Захарова.

В 1980-і роки планувалося включити будинок й інші старовинні будинки цього району в меморіальну частину «Стара Юзівка», але через нестачу коштів цей проект не був здійснений.

При будівництві станції «Політехнічний інститут» донецького метрополітену будинок міг бути зруйнований[2].

Навпроти будинку Кроля перебував двоповерховий купецький особняк кінця XIX — початку XX століття, який також планувалося включити в меморіальну частину «Стара Юзівка ​​», але він був зруйнований в квітні 2007 року при будівництві торгового центру.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]