Симон Будний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Будний Симон)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Симон Будний
Сымон Будны
Народився січень 1530
Будне, Ґміна Ґоньондз, Монецький повіт, Підляське воєводство, Республіка Польща
Помер 13 січня 1593(1593-01-13)[1]
Вішнево, Ошмянський повіт[d], Віленське воєводство, Велике князівство Литовське, Річ Посполита
Країна  Велике князівство Литовське
Діяльність філософ
Alma mater Ягеллонський університет
Мова творів руська і польська[2]
Magnum opus Катехізис Симона Будногоd і Несвіжська Бібліяd
Конфесія кальвінізм

CMNS: Симон Будний у Вікісховищі

Симон Будний (пол. Szymon Budny, біл. Сымон Будны; нар. бл. 1530(1530), Буди — пом. 13 січня 1593, Вішнево) — польський та білоруський письменник, філософ, діяч реформації у Великому князівстві Литовському, просвітник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в селі Буди (Мазовія, Польща). В статті Станіслава Кота про нього (Польський біографічний словник, 1937 рік) вказано, що був поляком, «все життя провів у Литві».[3] Навчався у Краківському університеті та Базельському університеті, прихильник кальвінізму (див. Протестантизм), потім антитринітаризму.

Вперше згаданий в документі 1558 року, коли «суперінтендант» кальвіністів Вільнюса Заціус призначив його катехитом кальвінського збору: мав тричі на тиждень, окрім свят, вести навчання, за що йому було призначено мито 10 злотих щокварталу та харчування в проповідника Курніцького.

Один із засновників кальвіністської друкарні у Несвіжі (нині місто Мінської області, Білорусь), видавець Катехизису, Біблії, Нового Завіту в перекладі на білоруську книжну та польську мови. У передмовах та коментарях з реформаційних позицій відзначав необхідність критичного ставлення до текстів Святого Письма та тлумачення його розмовними мовами. Автор публіцистичних творів, спрямованих проти догматів і деяких основ обрядів католицької та православної церков, вів релігійну полеміку з московським богословом Артемієм, єзуїтами, заперечував догмат про безсмертя душі, Трійцю, проповідував ідею самовладдя, яку розвивали українські богослови кінця 16 — початку 17 століть, віротерпимість, можливість морального удосконалення людини поза Церквою. Закликав розвивати власну культуру та власні традиції. У своїх політичних поглядах дотримувався ідеї справедливого для всіх станів суспільства. Твори Будного поширювалися на українських землях.

Помер у селі Вишнево (нині місто Мінської області, Білорусь).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. Kot Stanisław. Budny Szymon (†ok. 1595)… S. 96

Джерела та література[ред. | ред. код]