Бузин Василь Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Іванович Бузин
Народився 1902(1902)
Євпаторія
Помер 1942(1942)
Севастополь
Громадянство СРСР СРСР
Посада начальник Севастопольської міліції
Військове звання капітан міліції
Нагороди Орден «Знак Пошани»

Василь Іванович Бузин (1902, Євпаторія — 1942, Севастополь) — начальник Севастопольської міліції, капітан міліції.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Євпаторії в 1902 році. Працювати почав з 13 років. Незабаром після революції вступив добровольцем в Червону Армію. Після Громадянської війни став працювати в міліції — в Євпаторії, Керчі, Сімферополі. Після закінчення центральної школи міліції був призначений до Севастополя, чому був неймовірно радий. Севастопольці знали його в обличчя, поважали, любили, зверталися зі своїми проханнями, допомагали чим могли.

У дні оборони міста В. І. Бузин організував боротьбу із злочинністю і охорону громадського порядку в обложеному місті, безпосередньо керував операціями зі знищення диверсійних груп противника. А 1 і 2 липня 1942 року, в найтрагічніші дні, він брав особисту участь в операції по евакуації командного складу і захисників міста з мису Херсонес на Велику землю, фактично відправляв звідси останній літак.

Потім воював у одному зі зведених загонів із захисту аеродрому. Там і був смертельно поранений.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Ім'я Василя Івановича Бузина занесено до першого тому Книги Пам'яті Севастополя. «Загинув на мисі Херсонес 2 липня 1942» — так офіційно писали про загибель багатьох захисників Севастополя в останні дні оборони 1941—1942 років, навіть якщо не було будь-яких документальних відомостей. Тепер підтвердилося, що В. І. Бузін в останні хвилини життя дійсно був або на самій 35-й батареї, або поблизу від неї.

Анотаційний знак скверу Василя Бузина

Іменем Василя Івановича Бузина названо сквер у Ленінському районі Севастополя. У 1967 році, до 50 — річчя радянської міліції, в сквері було встановлено пам'ятник працівникам міліції, які загинули, захищаючи Севастополь в 1941—1942 роках (скульптура Станіслава Чижа). У цьому сквері правоохоронці та правоохоронці проводять самі урочисті церемоніальні заходи.

У Музеї севастопольської міліції експонуються матеріали, пов'язані з життям і героїчною діяльністю Василя Бузина. Багато років їх збирала засновник і директор музею Евеліна Кирилівна Мєшкова. Вона зустрічалася з дружиною, дочкою та сином В. І. Бузина в Євпаторії, де вони тоді проживали. Написала нарис про В. І. Бузина «Лицар боргу» та нариси про інші співробітників міліції.

У червні 2009 року на місці будівництва Меморіалу героїчних захисників Севастополя на мисі Херсонес у відвалах землі робочі виявили орден «Знак Пошани», який належав В. І. Бузину.

В кінці 2009 року севастопольські міліціонери зняли документальний фільм про Василя Бузина.

Посилання[ред. | ред. код]