Бурсит

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бурсит
Бурсит ліктьового відростка
Бурсит ліктьового відростка
Бурсит ліктьового відростка
Спеціальність медична реабілітація і ортопедія
Препарати ібупрофен[1], індометацин[1] і напроксен[1]
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 FB50
МКХ-10 M70M71
DiseasesDB 31623
MedlinePlus 000419
eMedicine emerg/74
MeSH D002062
CMNS: Bursitis у Вікісховищі

Бурси́т (лат. bursitis) — запалення слизових сумок (bursae mucosae) навколо суглобів (синовіальних сумок). Супроводжується підвищеним утворенням і накопиченням в їхніх порожнинах випоту. Його спричинюють травми, гострі чи хронічні інфекції тощо.

Часто бурсити пов'язані з професією, зокрема з роботою у шахті.

Захворювання виявляється у вигляді невеликої, щільної припухлості, яка поступово збільшується і стає хворобливою.

Хронічний бурсит[ред. | ред. код]

Хронічний бурсит — хронічне серозне запалення слизової сумки унаслідок невеликих травм, які часто повторюються (наприклад в працівників, яким приходиться постійно спиратися на коліно або лікоть), а також при слабковірулентній інфекції. Нагноєння у таких випадках не настає, а відбувається потовщення стінки слизової сумки та скупчення у порожнині серозного ексудату фібрину, іноді щільних рисоподібних тіл, вільно розташованих у порожнині розтягнутої сумки.

На місці розташування слизової сумки утворюється кругла, неболісна еластична пухлина з гладкою, рівною поверхнею, вкрита незміненою або дещо потовщеною, загрубілою шкірою. Іноді визначається флуктуація.

При хронічному бурситі колінного суглоба набряк розташовується на передній поверхні колінної чашечки, при бурситі ліктьового суглоба — в ділянці виростка ліктьової кістки.

З метою профілактики бурситу рекомендується запобігати травмам суглобів (за допомогою наколінників тощо). Для лікування призначають розсічення сумки разом із оболонкою (вилущування).

Типологія залежно від локалізації[ред. | ред. код]

Лікування[ред. | ред. код]

Лікування бурситу зводиться до теплових процедур, масажу, грязелікування, йонофорезу з йодом, пункції сумки з подальшим введенням в її порожнину гідрокортизону, лікувальна іммобілізація. У випадках, що не піддаються консервативному лікуванню, показана операція — посічення (розтин) сумки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в NDF-RT
  2. Fauci, Anthony S.; Langford, Carol A., ред. (2010). Harrison's Rheumatology (вид. Second). McGraw-Hill Professional Publishing; Digital Edition. с. 271. ISBN 9780071741460.

Література[ред. | ред. код]