Бусиріс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бусіріс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бусиріс
Посада міфологічний цар Єгиптуd
Батько Посейдон
Мати Anipped або Lysianassad
Діти Амфідамант
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Пеліка із зображенням боротьби Геракла та Бусіріса, знайдена у Феспіях, Вазописець Пана, Національний археологічний музей Афін

Бусиріс, Бусирід (грец. Βούσιρις) — міфічний володар Єгипту, син Посейдона й Лісіанасси.

Походження[ред. | ред. код]

На думку Страбона та Плутарха, був історичною особою, приносив у жертву богам усіх чужоземців, що наважувалися відвідати його країну. Змушений був так чинити у зв'язку з дев'ятирічної посухою, яка лютувала в Єгипті[1]. За порадою кіпрського провісника Трасія, вирішив для припинення посухи приносити в жертву одного чужинця щорічно. Першою жертвою став сам Трасій.

Дорогою до саду Гесперид у Єгипет потрапив Геракл, який теж мав стати жертвою богам; герой переміг і вбив Бусиріса. Геракл приніс в жертву богам самого Бусіріса, а заразом і його сина Амфідаманта.

Згадується також й інший Бусиріс, син царя Єгипта, що жив за 11 поколінь до Геракла, і був заколотий кинджалом під час шлюбної ночі однієї із сестер Данаїд. Ісократ об'єднує цих персонажів[2], але Псевдо-Аполлодор вказує їх як різних особистостей.

Існує багато припущень стосовного того, який фараон може ототожнюватися з цим персонажем. За однією з версій історичним прототипом Бусиріса може бути Яхмос I Небпехтіра, визволитель Єгипту від влади чужоземців-гіксосів, на службі яких перебували загони греків, зокрема й Данай, батько Данаїд. Згідно поеми Джона Мільтона «Втрачений рай» саме Бусиріс був жорстоким фараоном, який переслідував євреїв, це може стосуватися як Яхмоса I, так й інших представників заснованої ним династії)[3]. Існує версія що Бусиріс може бути фараоном Виходу, а під його іменем може ховатися Аменхотеп IV Ехнатон[4].

Міфічний король Бусиріс змальований лідером революції в «Правдивій історії» Лукіана.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Аполлодор. Мифологическая библиотека. Книга II. ancientrome.ru (рос.). Архів оригіналу за 29 червня 2014. Процитовано 5 квітня 2018.
  2. Исократ Речи. Письма. Малые аттические ораторы. Речи. mexalib.com. Архів оригіналу за 21 березня 2018. Процитовано 8 квітня 2018.
  3. Читать онлайн электронную книгу Потерянный рай Paradise Lost - КНИГА ПЕРВАЯ бесплатно и без регистрации! - LibreBook.ru. librebook.me (рос.). Архів оригіналу за 9 квітня 2018. Процитовано 8 квітня 2018.
  4. Лавриненко, Дмитро. Правда о богах. Часть шестая. Забытый фараон Исхода (рос.). Архів оригіналу за 8 квітня 2018. Процитовано 8 квітня 2018.

Література[ред. | ред. код]