Буц'ах-Сак-Чіік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буц'ах-Сак-Чіік, Цар Баакуля (Паленке)
Буц'ах-Сак-Чіік, Цар Баакуля (Паленке)
Буц'ах-Сак-Чіік, Цар Баакуля (Паленке)
Іменний ієрогліф Буц'ах-Сак-Чііка
Ахав
Початок правління: 9.2.12.6.18, 3 Ец'наб 11 Шуль (29 липня 487 року)
Кінець правління: 501 рік

Попередник: Каспер II
Наступник: Акуль-Мо'-Наб I (брат?)

Дата народження: 9.1.4.5.0, 12 Ахав 13 Сак (15 листопада 459 року)
Країна: Баакульське царство класичних мая
Дата смерті: 501 рік?
Династія: Лінія Токтан-Лакамхи

Буц'ах-Сак-Чіік (нар. 15 листопада 459 — пом. бл. 501) — третій відомий володар (ахав) Баакульського (Баакальського) царства класичних мая.

Першоджерела[ред. | ред. код]

У всьому корпусі написів з Паленке та інших міст мая відомо лише дві ретроспективні згадки про третього Баакульського царя. Перша з них міститься на Центральній панелі з «Храму Хреста» та за формою не відрізняється від аналогічних згадок про двох його попередників. Буц'ах-Сак-Чіік також названий на панелі з «Храму XVII». Цей другий запис про правління третього царя має велике значення, оскільки у ньому вперше згадується Лакам Ха' - так давні мая називали центральну частину сучасного археологічного городища Паленке, столицю Баакульського царства часів його розквіту.

Ім'я[ред. | ред. код]

Читання іменного ієрогліфа третього правителя Баакуля як Буц'ах-Сак-Чіік або Буц'-Ах-Сак-Чіік на сьогодні сумнівів не викликає і є загальновизнаним. Проте залишаються деякі суперечності у питанні точного перекладу імені. Мовою ієрогліфічної писемності мая «буц'» означає «дим», «сак» — «білий». Лінгвістичні джерела досить переконливо свідчать, що слово «чіік» використовувалося як назва носухи (коаті). Тому більшість дослідників перекладають ім'я Буц'ах-Сак-Чіік як «Димуча Біла Носуха». Разом з тим, голландський епіграфіст Ерік Бут на підставі аналізу джерел з мов юкатанських мая дійшов висновку, що словосполучення «сак чіік» у цьому випадку є позначенням птаха сенсотль і запропонував перекладати Буц'ах-Сак-Чіік як «Димний Сенсотль».

Попередник:
Цар Паленке
487–501
Наступник:
К'ук'-Балам I Акуль-Мо'-Наб I

Посилання[ред. | ред. код]