Бянь Цзінчжао

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бянь Цзінчжао
«Бамбук та журавлі»
Псевдо Бянть Веньцзінь (邊文進)
Народився невідомо
Шасянь
Помер невідомо
Підданство Династія Мін
Національність китаєць
Діяльність художник

Бянь Цзінчжао (边景昭, д/н —д/н) — китайський художник часів династії Мін, що працював у 1410–1435 роках, один із засновників мінського академічного варіанту хуа-няо («живопис квітів і птахів»).

Життєпис[ред. | ред. код]

Про дату народження немає відомостей. Народився у Шасянь (провінція Фуцзянь). Був придворним художником за часи правління імператора Чен-цзу, коли ще столиця імперії була розташована у Нанкіні. Бянь Цзіньчжао отримував платню, обіймаючи посаду в Залі Лицарської Звитяги. також зберіг свій статус за імператорів Хунлі та Сюань-де.

Творчість[ред. | ред. код]

Працював у жанрі «квіти і птахи». Використовував тематику і живописну техніку в рамках традиції Хуан Цюаня. Його творам властиві реалізм, тонкий світлий колорит і витончене змалювання тушшю. Вони вражають точністю зображення самих різних птахів у всіляких ракурсах і в різних ситуаціях. Бянь Цзінчжао працював також у фігуративному живописі - жанр жень-у («живопис фігур»), і в анімалістичному жанр, створивши його черговий тематичний різновид зображення тигрів в умовно—декоративної манері. Його композиції в жанрі хуа-няо відверто повторюють твори художників-академістів епохи Північна Сун, разом з тим, відрізняючись яскравістю фарб, монументальністю, насиченістю зображеннями, зокрема на сувої «Весняні птахи і квіти» (155х99 см, шовк, фарби, Шанхайський художній музей).

Однією з найвідоміших картин «Три друга і сотня птахів». На ній зображені сосна, бамбук і квітуча слива — рослини, відомі в китайській традиції як «три друга холодної пори». Вони символізують міцну дружбу навіть у найважчі часи. Сотня птахів співаючих разом — доброчинний символ миру на землі.

Інший відомий сувій Бянь Цзінчжао — «Бамбук і журавлі». На ньому зображені два увінчаних червоними пір'ям журавля, які бездіяльно тиняються у бамбуковому гаю. Бамбук і журавлі традиційно символізували благородство і чистоту, а також служили метафорою відлюдника, що усамітнився в горах. У своєму творі Бянь Цзінчжао використовує напівпрозорий білий барвник і густу чорну туш, домагаючись яскравого контрасту в зображенні журавлиного пір'я. Бамбуковий гай, річка і берег змальовані декількома впевненими мазками. Однак, попри те, що художник мав намір втілити почуття чистоти, картина перенасичена зайвим прикрашенням, журавлі виглядають птахами, вирощеними в імператорському саду. Ця зайва солодкуватість, відхід від чистоти давнини властива багатьом придворним художникам.

Джерела[ред. | ред. код]

  • James Cahill. Chinese painting. Geneva, 1977.