Бійки у Верховній Раді України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Список бійок у Верховній Раді України.

Бійка між Олегом Барною та Арсенієм Яценюком, 2015

2017 рік[ред. | ред. код]

9 лютого[ред. | ред. код]

Причини бійки
Причина невідома.
Учасники
Депутати фракції ВРУ «Блок Петра Порошенка» — Іван Мельничук та Сергій Лещенко.[1][2]
Розгортання бійки
Бійка сталася під час розгляду парламентом нової редакції закону про Конституційний Суд. Мельничук підійшов до робочого місця Лещенка, почалася бійка. Інші депутати втрутилися, розвели учасників бійки.
Результати бійки
Лещенку порвали піджак. Голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив парламентському комітету з питань регламенту та організації роботи з'ясувати, що сталось у сесійній залі.

2016 рік[ред. | ред. код]

14 листопада[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка Ляшка і Бойко на погоджувальній раді
Причини бійки
Ляшко в ході свого виступу на засіданні погоджувальної ради звинуватив фракцію ОБ й особисто Юрія Бойка в отриманні «консультацій з Москви».
В мене, до речі, питання до СБУ: чого вони їздять по москвах і досі не в тюрмі.

[1]

Учасники
Олег Ляшко (голова фракції Радикальної партії), голова фракції у Верховній Раді України «Опозиційний блок» Юрій Бойко.
Розгортання бійки
У відповідь на це Бойко вдарив Ляшка по обличчю. Бійка тривала кілька секунд, після чого Ляшко продовжив виступ і назвав Бойка і його фракцію «недобитками Януковича» — Бойко повторно вдарив Ляшка[3].
Результати бійки
Спікер ВРУ Андрій Парубій попередив про недопустимість бійок. Ляшко нагадав, що Бойко і раніше часто влаштовував бійки. Бойко вийшов із зали засідань.

2015 рік[ред. | ред. код]

3 березня[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка в ВРУ 3 березня 2015 р.
Учасники
Олег Ляшко, Мельничук.

2014 рік[ред. | ред. код]

4 грудня[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка в ВРУ 4 грудня 2014 р.
Причини бійки
Фраза «тут тобі не Майдан», яку адресували Народному депутату Парасюку.
Учасники
Сергій Каплін, Юрій Левченко, Володимир Парасюк, Семен Семенченко та інші.
Розгортання бійки
На фразу «тут тобі не Майдан», Парасюк починає дуже емоційно висловлювати тезу про те, що лише завдяки Майдану вони (депутати коаліції) стали Народними депутатами.

2013 рік[ред. | ред. код]

19 березня[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка в ВРУ 19 березня 2013 р.
Причини бійки
Олександр Єфремов жорстко розкритикував роботу опозиційних сил, назвав опозицію «неофашистами».

Після цього на трибуну вийшов Тягнибок, депутати від «Партії регіонів» почали скандувати «фашист!». На захист Тягнибока прийшли депутати опозиційних сил, почалася бійка.

Учасники
Провладна більшість («Партія регіонів») та опозиція («Батьківщина», «Свобода»).
Розгортання бійки
Олександр Єфремов виступив з трибуни російською мовою і обізвав «Свободу» «неофашистами». У той час «Свобода» скандувала «українською», але регіонал їх ігнорував.

«Заспакойтесь, почули вас», — презирливо сказав їм спікер Володимир Рибак. — «„Об'єднання «Свобода”, хто буде від вас виступати?». Але слідом за Олегом Тягнибоком вони пішли до трибуни. «Ця влада не рахується ні з чим, не рахується, як живе народ», — вигукнув з трибуни Тягнибок. «Партія регіонів свідомо провокуєте до того, що відбувається і не хоче, щоб цей парламент працював», — заявив він. «Їм потрібні вибори за мажоритарною системою, бо тільки так вони можуть сфальсифікувати вибори», — попередив Тягнибок. У той час у перших рядах почалася бійка депутатів Партії регіонів й опозиції. «Регіонал» розбив депутату Ірині Сех губу. Депутати кажуть, що навзаєм вона пошкодила опоненту вухо. Спікер Володимир Рибак одразу оголосив перерву в засіданні. «Сідай, сідай, не нервуйся», — кинув спікер одному з депутатів.[4]

Результати бійки
Розбиті окуляри та обличчя Ірини Сех, кілька розірваних піджаків та зламана техніка.

2012 рік[ред. | ред. код]

13 грудня[ред. | ред. код]

Причини бійки
Під час обговорення кандидатур на посаду спікера Верховної Ради нового скликання провладні депутати голосували чужими картками.[5]
Учасники
Провладна більшість («Партія регіонів») та опозиція («Батьківщина», «Свобода»).
Розгортання бійки
Бійка почалася після того, як Олександра Кужель намагалася вихопити у одного з регіоналів другу картку, якою він голосував. Коли регіонал відмовився віддавати картку, опозиція кинулася блокувати трибуну.
Бійка була дуже жорстокою. Коли депутат від «Батьківщини» Олег Медуниця впав біля трибуни, регіонали, в тому числі Вадим Колесніченко та Олександр Онищенко, штовхали його ногами і не давали встати. Деякі депутати так душили один одного, що їх обличчя ставали багряними.
Результати бійки
Ніхто з депутатів серйозно не постраждав.

24 травня[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка в ВРУ 24 травня 2012 р.
Причини бійки
Внесення на розгляд законопроєкту «Про засади державної мовної політики» (№ 9073 від 26.08.2011) Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова, який передбачає визнання російської мови офіційною в деяких регіонах України[6].
Учасники
Опозиція (Фракція «БЮТ» та «НУНС») та провладна більшість («Партія регіонів»).
Розгортання бійки
Під час виступу Вадима Колесніченка опозиція блокувала трибуну Верховної Ради, запобігши тим самим розгляду законопроєкту. Близько 19:20 розпочалася бійка між опозиціонерами та членами «Партії регіонів». Сутичка сталася біля президії та в ложі парламенту[7]. Під час бійки Колесніченку розірвали сорочку; депутату від фракції «БЮТ» Миколі Петруку розбили голову. За 10 хвилин бійку вдалося зупинити. Миколу Петрука прооперували, він перебував у стані «середньої важкості»[8]. Олександр Єфремов заявив, що Петрук оступився і сам собі розбив голову.[9]
Результати бійки
Постраждав один депутат, був госпіталізований.[9] Міліція зайнялася перевіркою інциденту.

2011 рік[ред. | ред. код]

18 травня[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка в ВРУ 18 травня 2011 р.
Причини бійки
Під час обговорення внесення до порядку денного одного із законопроєктів, Ляшко вимагав від голови засідання Мартинюка надати йому слово. Мартинюк ігнорував вимогу Ляшка у зв'язку з тим, що останній не записався на участь в обговоренні, а відтак не мав права виступати.[10]
Учасники
Адам Мартинюк (перший заступник голови парламенту, КПУ), Олег Ляшко (позафракційний).
Розгортання бійки
Ляшко наполягав на своїй правоті та підбіг до ложі президії, вимагаючи надати йому слово. В емоційній полеміці обізвав віцеспікера «фарисеєм».[10][11] У відповідь Мартинюк схопив Ляшка за шию і повалив у президію.[11] Ляшко намагався відбитися від першого віцеспікера, але рознімати бійців підбігли депутати із Партії регіонів та Комуністичної партії.[10][12] Поки нардепи відтягувати Ляшка від ложі, перший віцеспікер ніби нічого не трапилося продовжив засідання.[11]
Результати бійки
Олег Ляшко, вийшовши все-таки на трибуну, вимагав пояснень: «Ви краще виборцям розкажіть, за що за горло мене схопили»[13] — але йому вимкнули мікрофон.[11] Після цього Адам Мартинюк заявив: «Я розкажу. Я не тільки за горло схвачу, а й за інше місце ваше, яке у вас дуже продуктивне. Будь ласка, по темі законопроєкту».[11][13]
Конфлікт було залагоджено. Мартинюк визнав, що погарячкував. Ляшко не виявив наміру звертатися до суду та заперечив, що ображав Мартинюка.[12][14] Однак через передушену шию скасував відрядження до Казахстану.[13]

2010 рік[ред. | ред. код]

16 грудня[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка в ВРУ 16 грудня 2010 р.
Причини бійки
Депутати БЮТ заблокували трибуну та президію зали Верховної Ради з вимогою припинити політичні репресії проти лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Бютівці мали намір втримувати блокаду в ніч з 16 на 17 грудня.
Розгортання бійки
Близько 19:10 депутати фракції «Партії регіонів» (серед них — Олександр Волков, Олег Царьов, Владислав Забарський та Ельбрус Тадеєв) увірвалися в президію через двері, що ведуть з боку кабінету спікера, та силовими методами почали звільнювати президію від опонентів. Регіонали кидалися стільцями, деякі депутати вдалися до рукопашного бою.
Результати бійки
Бійка тривала близько 5 хвилин. У результаті депутати БЮТ були змушені покинути президію парламенту, в той час як депутати «Партії регіонів» залишились у приміщенні на ніч.[15] Декілька бютівців отримали тяжкі ушкодження та були доставлені до лікарні: Михайло Волинець отримав травму черепа від удару стільцем (за повідомленням Андрія Шевченка — також струс мозку[16]), Володимир Бондаренко закінчив зі зламаним зап'ястям[17], Юрій Гнаткевич знаходиться у важкому стані[16], госпіталізованого Василя Кравчука було побито трьома регіоналами[15].

27 квітня[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка в ВРУ 27 квітня 2010 р.
Причини бійки
Ратифікація Харківських угод (згідно з якими термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі було подовжено з 2017 до 2042 року), перешкоджання депутатів БЮТ та НУНС депутатам із коаліції.
Розгортання бійки
Див. головну статтю. У процесі протистояння представники опозиції закидали спікера Володимира Литвина яйцями, через що він сидів за заслоном з кількох парасольок, які тримали його охоронці. Хтось із депутатів використав у приміщенні димову шашку. Дехто з парламентаріїв вдався до рукопашного бою.
Результати бійки
Попри події в парламенті, президентську угоду було ратифіковано. У результаті бійок депутата НУНС Олеся Донія було госпіталізовано зі струсом мозку. Інший депутат НУНС Володимир Карпук отримав перелом носа.

2009 рік[ред. | ред. код]

19 листопада[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка в ВРУ 19 листопада 2009 р.

Дві сутички відбулися між депутатами Владиславом Лук'яновим (Партія регіонів) та Олегом Ляшком (БЮТ). Перша сутичка, що проявилася в боротьбі біля президії, виникла після того як депутати БЮТ висунули вимогу розглянути зміни до бюджету, які було заветовано Президентом. Голова засідання віцеспікер Олександр Лавринович поставив пропозицію на голосування, проте вона отримала лише 195 голосів. Після цього Олег Ляшко підбіг до пана Лавриновича з вимогою все-таки розглянути запропоновані зміни. У відповідь, до пана Ляшка підбіг Владислав Лук'янов та почав відтягувати його від президії за краватку. Продовженню сутички завадили кілька депутатів із фракції БЮТ.[18]

Друга сутичка депутатів виникла пізніше під час розгляду законопроєкту про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. Нардеп Лук'янов критикував уряд Юлії Тимошенко за відмову підвищувати мінімальні пенсії та зарплатні, демонструючи при цьому гроші сумою 680 гривень, що, за його словами, становили середню пенсію в Україні. Також він повідомив, що запропонував відшкодувати Олегу Ляшку вартість краватки, яка, нібито за словами власника, коштує 3000 гривень, але грошей у його руках «навіть на краватку не вистачить». У відповідь, депутат Ляшко підійшов до промовця із краваткою в руках, яку намагався повісити йому на плече. Після нетривалої словесної суперечки та штовханини інцидент було вичерпано.[19]

2008 рік[ред. | ред. код]

12 листопада[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Бійка в ВРУ 12 листопада 2008 р.
Причина бійки
Звільнення спікера Арсенія Яценюка, що відбулося не через таємне голосування бюлетенями, як передбачено регламентом Верховної Ради, а через систему «Рада», в чому була зацікавлена Партія регіонів.[20] За оцінкою БЮТ та Народної самооборони, такі дії були зрадою пропрезидентської Нашої України — Народної самооборони (точніше її «відступників» — Єдиного центру, або «групи Балоги») та призвели до «захоплення влади» новою коаліцією з Партії регіонів, Блоку Литвина, КПУ та частиною Нашої України.[20][21]
Розгортання бійки
Аби завадити відкритому голосуванню, депутати БЮТ Костянтин Бондарєв, Андрій Павловський та Павло Унгурян піднялися на балкон, де знаходиться апаратна частина системи «Рада» та, пройшовши до відгороджених комп'ютерів, почали відключати їх один за одним. Протистояти їм прийшла група регіоналів, серед яких найактивніше проявилися депутати Дмитро Шенцев та Дмитро Саламатін. За ними прийшли також «депутати-спортсмени» Олександр Волков та Ельбрус Тедеєв, а також Нестор Шуфрич. Після дуже коротких переговорів з депутатами БЮТ, Дмитро Саламатін виламав двері відгорожі, за чим Дмитро Шенцев почав виштовхувати Андрія Павловського. Саламатін взявся за Бондарєва. Зчинилася бійка.[20]
Результат бійки
Секцію апаратної частини системи «Рада» було звільнено від депутатів БЮТ, працівники апарату Верховної Ради відновили її роботу під час перерви. Поруч з дверима було вибито скло огорожі. Андрію Павловському розбили окуляри та ушкодили руку.[22]
Попри наявність відео, регіонал Саламатін повністю заперечував факт вибивання дверей, у той час як Нестор Шуфрич у своєму інтерв'ю цілковито викривив хід подій. Депутати БЮТ стверджували, що вони просто намагалися проконтролювати роботу системи «Рада» та упередити вірогідні фальсифікації.[20][22]
Після перерви більшістю в 233 голоси було ухвалено звільнення Арсенія Яценюка з посту голови парламенту.[20]

2007 рік[ред. | ред. код]

11 грудня[ред. | ред. код]

Причини бійки
Блокування «регіоналами» доступу до президії Верховної Ради її голові Арсенію Яценюку.
Учасники
«Регіонали» з одного боку та інші депутати з іншого боку.[23]
Розгортання бійки
Голова ВРУ Арсеній Яценюк намагався зайти на своє робоче місце до президії ВРУ, але депутати Партії Регіонів завадили цьому. Виникла невелика бійка. Голова парламенту змушений був, не займаючи свого робочого місця, зробити оголошення без мікрофону.

2006 рік[ред. | ред. код]

9 лютого[ред. | ред. код]

Причини бійки
Плакат.
Учасники
Представниками фракцій «Комуністична партія» та «Наша Україна».[24]
Розгортання бійки
Комуністи повісили на трибуну ВР плакат з написом «Де кроки назустріч людям?». Нашоукраїнці підійшли до трибуни і почали зривати плакат. Почалась бійка, в якій, зокрема, один проти одного бились Микола Мартиненко (НУ) та Олександр Бондарчук (КПУ).[24]
Результати бійки
Мартиненку розбили ніс.[24]

11 липня[ред. | ред. код]

Учасники
Депутати СПУ з одного боку, депутати БЮТ з іншого.[25]

2005 рік[ред. | ред. код]

6 липня[ред. | ред. код]

Перша бійка[ред. | ред. код]

Відбулася масова бійка між депутатами коаліційних («Блок Юлії Тимошенко», «Наша Україна») та опозиційних фракцій (Комуністична партія, Соціал-демократична партія України (об'єднана)). Бійка почалася зі штовханини між Андрієм Шкілем (БЮТ) та Юрієм Соломатіним (КПУ) після того, як спікер Володимир Литвин оголосив виступ прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, а Олександр Бондарчук (КПУ) увімкнув сирену, аби завадити їй.[26] За іншими джерелами, бійка почалася після того, як представники Комуністичної партії штовхнули бютівця Віктора Тарана-Терена.[27] На порядку денному було голосування щодо одного з законопроєктів із пакету до вступу України в СОТ. Опозиційні фракції з самого ранку блокували трибуну.

Друга бійка[ред. | ред. код]

Друга бійка сталася невдовзі після пропозиції віцепрем'єра Анатолія Кінаха повернутися до розгляду проєктів щодо СОТ. Представники Комуністичної партії кинулися в президію, але їх почали відтісняти представники Народної партії. Серед інших захищати спікера прийшов Олександр Волков. У бійці також знову зчепилися Юрій Соломатін та Андрій Шкіль. Лише після того як Володимир Литвин заявив, що законопроєкти про СОТ на розгляд не ставитимуться, комуністи звільнили трибуну.[28]

2002 рік[ред. | ред. код]

12 грудня[ред. | ред. код]

Учасники
Олександр Волков з одного боку, депутати фракцій Соціалістична партія України, Комуністична партія України, «Наша Україна» з іншого.[29]
Розгортання бійки
Голова Верховної Ради намагається оголосити про те, що Володимир Стельмах написав заяву про звільнення з посади голови Національного банку України, біля трибуни починається бійка, нардепи виривають один в одного мікрофони, один ламають.[29]
Результати бійки
1 поламаний мікрофон.[29]

2001 рік[ред. | ред. код]

24 квітня[ред. | ред. код]

Причини бійки
Намагання вирвати мегафон з рук Михайла Ратушного.
Учасники
Члени фракції «Яблуко» з одного боку та члени фракцій Народного руху України, Українського народного руху, «Батьківщини», «Реформи-Конґрес» з іншого боку.[30]
Розгортання бійки
Михайло Ратушний приніс до зали Верховної Ради мегафон і, намагаючись перекричати Петра Симоненка, який виступав з місця, закликає припинити засідання. Члени фракції «Яблуко» намагаються вирвати мегафон з рук Ратушного, починається бійка.[30]
Результати бійки
Засідання Верховної Ради відкладається на вечір.[30]

25 жовтня[ред. | ред. код]

Учасники
Комуністи.[31]

1999 рік[ред. | ред. код]

14 січня[ред. | ред. код]

Причини бійки
Спроба Голови парламенту винести на розгляд питання про приєднання Верховної Ради України до міжпарламентської асамблеї Співдружности Незалежних Держав.
Учасники
Депутати Народного руху з одного боку, депутати Комуністичної партії з іншого.[32]
Розгортання бійки
Під час голосування за розгляд цього питання, до голови Верховної Ради Ткаченко Олександра підбіг нардеп В'ячеслав Чорновіл та, намагаючись завадити голосуванню, вдарив по його мікрофону. Інші члени Народного руху підтримали Чорновола, деякі намагались вдарити Ткаченка, але заступник голови Віктор Медведчук та члени Комуністичної партії стали на його захист. За розгляд цього питання проголосувало 174 нардепи, рішення не було прийнято.[32]

1997 рік[ред. | ред. код]

17 квітня[ред. | ред. код]

Причини бійки
Павло Мовчан образив Наталію Вітренко та Володимира Марченка, пожартувавши про їхні надто близькі стосунки[33].
Учасники
Марченко і Вітренко (Прогресивна соціалістична партія України) проти Мовчана (Народний рух України).
Розгортання бійки
Марченко запропонував Мовчанові попросити пробачення, а коли той відмовився, він ударив Мовчана, а Вітренко потім ще додала від себе.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. БІЙКА У РАДІ: ПОБИЛИСЯ НАРДЕПИ ВІД «БПП» (ВІДЕО). Архів оригіналу за 6 серпня 2017. Процитовано 5 серпня 2017.
  2. Нардеп Лещенко та Мельничук влаштували бійку в Раді: опубліковано фото і відео. Архів оригіналу за 6 серпня 2017. Процитовано 5 серпня 2017.
  3. Бойко врізав по обличчю Ляшку на погоджувальній раді. ukranews.com. Українські новини. 14 листопада 2016. Архів оригіналу за 19 листопада 2016.
  4. В Раді почалася бійка — Українська правда, 19 березня 2013 [Архівовано 16 грудня 2013 у Wayback Machine.]
  5. У Верховній Раді почалася бійка [Архівовано 28 грудня 2012 у Wayback Machine.] — Українська правда.
  6. Рада приступила до розгляду мовного законопроекту Колесніченка. Gazeta.ua. 24 травня 2012. Архів оригіналу за 17 квітня 2022. Процитовано 20 лютого 2023.
  7. ЛИТВИН ЗАКРИВ ЗАСІДАННЯ РАДИ НА ПІВСЛОВІ. Українська правда. 24 травня 2012. Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 30 травня 2021.
  8. Стан М. Петрука середньої важкості, - А. Кожем’якін. jeynews.com.ua. 25.05.2012. Архів оригіналу за 19 травня 2015. Процитовано 25 травня 2012.
  9. а б http://ukranews.com/uk/news/ukraine/2012/05/25/71362
  10. а б в У Верховній Раді сталася бійка між Ляшком і Мартинюком. [Архівовано 24 травня 2011 у Wayback Machine.] — Радіо Свобода, 18.05.2011.
  11. а б в г д Бійка у Раді: Мартинюк професійно уклав Ляшка. [Архівовано 21 травня 2011 у Wayback Machine.] — ЛІГА.Новини, 18.05.2011.
  12. а б Мартинюк схопив Ляшка за горло і скинув з президії. [Архівовано 19 травня 2011 у Wayback Machine.] — ТСН, 18.05.2011.
  13. а б в Віце-спікер Мартинюк вчепився в горло депутата Ляшка, через те що той «посилав його у нехороші місця». [Архівовано 16 грудня 2013 у Wayback Machine.] — Репортер, 18.05.2011.
  14. Ляшко прокоментував свою бійку з Мартинюком. [Архівовано 21 травня 2011 у Wayback Machine.] — Кореспондент, 18.05.2011.
  15. а б Депутати від фракції Партії регіонів планують залишитися в сесійній залі Верховної Ради на всю ніч — Новини України, 16.12.2010. Архів оригіналу за 29 грудня 2010. Процитовано 17 грудня 2010.
  16. а б Один з побитих у ВР бютівців у важкому стані — Expres.ua, 17.12.2010. Архів оригіналу за 20.12.2010. Процитовано 17.12.2010.
  17. Бійка у Верховній Раді: Волинець отримав травму черепа, Бондаренку зламали руку — Ukranews, 16.12.2010. Архів оригіналу за 19 грудня 2010. Процитовано 17 грудня 2010.
  18. Бютівець Ляшко і регіонал Лук'янов влаштували у Раді шоу з краваткою — УНІАН, 19.11.2009. Архів оригіналу за 29 січня 2010. Процитовано 17 грудня 2010.
  19. Парламентські чвари: Ляшко спробував повісити свою краватку на плече Лук'янову. Новинар. 19.11.2009. Архів оригіналу за 16 липня 2012.
  20. а б в г д Арсеній Яценюк пішов на вільні хліби — Українська правда, 13.11.2008. Архів оригіналу за 16 грудня 2013. Процитовано 20 грудня 2010.
  21. Луценко сприйняв звільнення Яценюка як «захоплення влади» у ВР. Главред. 12.11.2008. Архів оригіналу за 16 липня 2012.
  22. а б У Раді сталася бійка. Ламали двері, били скло. — Українська правда, 12.11.2008. Архів оригіналу за 16 грудня 2013. Процитовано 20 грудня 2010.
  23. У ВР виникла бійка між депутатами (додані фото). Архів оригіналу за 6 серпня 2017. Процитовано 5 серпня 2017.
  24. а б в У парламенті до крові побили лідера «Нашої України». Архів оригіналу за 18 травня 2015. Процитовано 7 травня 2015.
  25. Газета «Свобода» за 11 липня 2006. Верховна Рада обрала голову, утворила нову коаліцію і… розпочала бійки (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 18 травня 2015. Процитовано 7 травня 2015.
  26. Масова бійка у Верховній Раді — Волинь, № 362, 07.07.2005. Архів оригіналу за 16 грудня 2013. Процитовано 17 грудня 2010.
  27. Поруч з Литвином сталася бійка — Українська правда, 6.07.2005. Архів оригіналу за 16 грудня 2013. Процитовано 17 грудня 2010.
  28. У парламенті друга бійка за день. — Українська правда, 6.07.2005. Архів оригіналу за 16 грудня 2013. Процитовано 17 грудня 2010.
  29. а б в Газета «Свобода» за 12 грудня 2002. Бійки у ВР (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 24 вересня 2015. Процитовано 7 травня 2015.
  30. а б в Газета «Свобода» за 27 квітня 2001. Стор. 7. Верховна Рада… (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 18 травня 2015. Процитовано 7 травня 2015.
  31. Газета «Свобода» за 2 листопада 2001 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 18 травня 2015. Процитовано 7 травня 2015.
  32. а б Газета «Свобода» за 22 січня 1999 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 18 травня 2015. Процитовано 7 травня 2015.
  33. Боевой гопак: Рейтинг потасовок с участием украинских политиков. lenta.ru (рос.). 30 травня 2012. Архів оригіналу за 15 серпня 2020. Процитовано 21 грудня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]