Бій під Радеховом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бій під Радеховом
Друга світова війна
Бої УПА
Дата: 26 квітня 194528 квітня 1945
Місце:
Результат: перемога УПА, поразка СРСР
Сторони
Україна Українська Держава[1] СРСР СРСР
Командувачі
Василь Василяшко невідомо
Військові сили
550 вояків УПА
200 політв'язнів
3500 бійців НКВС
Втрати
170 вбитими
200 пораненими
450 вбитими
300 пораненими

Бій під Радеховом — операція вояків УПА з визволення політв'язнів із концтабору в Радехові, де відбулись зіткнення із загонами НКВС.

Хід операції[ред. | ред. код]

Вночі з 26 на 27 квітня 1945 року сотні УПА: «Галайда-1» під командою командира Василяшка Василя — «Перемоги», «Перебийніс» під командою сотника «Шумського», «Тигри» з командиром «Ромком», «Пролом» із командиром «Черником», «Кочовики» з командиром «Шпилем» та бойова група СБ під проводом Дмитра Куп'яка — «Клея» виконали наскок на містечко Радехів, де більшовики організували концтабір для політв'язнів, призначених до депортації на схід. Повстанці знищили гранатами будинки НКВС, захопили концтабір і, знищивши більшовицьку залогу, визволили понад 200 політв'язнів.

Після цього повстанські відділи відступили з міста і зайняли становище, окопавшись, на горі між селами Тишиця і Воля Радвенська. Дорогою відділ «Кочовики» наткнувся на групу більшовиків і прицільним вогнем знищив 15 енкаведистів, останні відступили, 28 квітня більшовики стягнули підкріплення і великими силами 2-го прикордонного загону НКВС пішли з усіх боків у наступ на позиції повстанців. Протягом 10 годин повстанці відбивали всі атаки, а коли стемніло, сильним ударом прорвали ворожий стрій і перейшли в ліси.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]