Білл Кондон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Біл Кондон)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біл Кондон
англ. Bill Condon
Ім'я при народженні Вільям Кондон
Дата народження 22 жовтня 1955(1955-10-22) (68 років)
Місце народження Нью-Йорк, США
Громадянство США США
Alma mater Колумбійський університет і Regis High Schoold
Професія режисер, сценарист
Кар'єра 1981 — сьогодення
Нагороди
IMDb ID 0174374
CMNS: Білл Кондон у Вікісховищі

Вільям «Білл» Кондон (англ. William «Bill» Condon; нар. 22 жовтня 1955, Нью-Йорк, США) — американський сценарист і режисер. Гей, активіст ЛГБТ-руху.

Біографія[ред. | ред. код]

Біл Кондон почав свою кар'єру сценариста як письменник сценаріїв для низькобюджетних фільмів, таких, як «Дивна поведінка» (1981) і «Дивні прибульці» (1983). Його режисерським дебютом була картина «Сестро, сестро» (1987), готична містерія, в якій грали Ерік Штольц і Дженіфер Джейсон Лі.

Після цього Кондон зняв кілька трилерів для ТБ, включаючи «Вбивство N 101» (1990), у якому грав Пірс Броснан. У цей період він також написав сценарій для трилера «F/X2» (1991), який режисирував Річард Франклін.

Після зйомок фільму «Кендімен: Прощання з плоттю» (1995), що став наслідуванням фільму жахів Бернарда Роуза, Білл Кондон стає відомим . Ще більшу популярність він заробив своїм наступним фільмом «Боги і монстри», який він не тільки режисирував, а й написав для нього сценарій. Сценарій цього фільму ґрунтувався на повісті, яку написав Крістофер Брем. За цю картину він отримав академічний приз «За найкращу екранізацію». Він також номінувався на цей приз за картину, що отримала в 2002 році премію «Оскар» — «Чикаго» — екранізацію мюзиклу «Чикаго». У 2004 році він написав сценарій і зняв фільм «Кінсі», документальне оповідання про життя і роботу суперечливої ​​особистості — одного з перших дослідників людської сексуальності Альфреда Кінсі. Фільм знімався 35 днів і охопив період 15-річних досліджень Кінсі.

У 2005 році його діяльність була удостоєна Призу імені Стівена Ф. Колзака від організації GLAAD. Цей приз «присуджується лесбійкам, геям, бісексуалам і трансгендерам в медіа-індустрії за видатний внесок в боротьбі з гомофобією»[1].

У 2005 Білл Кондон анонсував плани написати сценарій і зняти фільм, який би став екранізацією відомого бродвейського мюзиклу Dreamgirls, що описує кар'єру музичного гурту The Supremes. Це буде його друга екранізація мюзиклу. На лютий 2006 фільм перебував у стадії зйомок у студії CBS в Лос-Анджелесі. Серед акторів фільму — Джеймі Фокс, Едді Мерфі, Дженіфер Хадсон, Аніка Ноні Роуз і Денні Гловер. Екранізація буде випущена у грудні 2006 року. Зйомки фільму закінчилися в квітні.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IMDb. Архів оригіналу за 15 січня 2008. Процитовано 9 квітня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]