Бінгу ва Мутаріка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бінгу ва Мутаріка
Bingu wa Mutharika
англ. Bingu wa Mutharika
Бінгу ва Мутаріка Bingu wa Mutharika
Бінгу ва Мутаріка
Bingu wa Mutharika
Президент Малаві
24 травня 2004 — 5 квітня 2012
Попередник Бакілі Мулузі
Наступник Джойс Банда
Голова Африканського Союзу
31 січня 2010 — 31 січня 2011
Попередник Муаммар Каддафі
Наступник Теодоро Обіанг Нгема Мбасого
Народився 24 лютого 1934(1934-02-24)
Тіолоd, Південний регіон, Малаві
Помер 5 квітня 2012(2012-04-05) (78 років)
Лілонгве, Малаві
Відомий як економіст, політик
Місце роботи Організація Об’єднаних Націй
Країна Малаві
Alma mater Делійський університет, California Miramar Universityd і Delhi School of Economicsd
Політична партія United Democratic Frontd
Релігія Католицизм
Нагороди
Орден Лева (Малаві)

Бінгу ва Мутаріка (англ. Bingu wa Mutharika, 24 лютого 1934(19340224), Тіоло — 5 квітня 2012, Лілонгве) — президент Малаві з 24 травня 2004 до смерті 5 квітня 2012.

Біографія[ред. | ред. код]

Ім'ям при народжені було Брайтсон Вебстер Райсон Том (Brightson Webster Ryson Thom), але в 1960-ті він змінив на африканське ім'я Бінгу з сімейної прізвищем Мутаріка.

Закінчив Делійський університет. З 1978 працював в ООН, ставши пізніше Директором з праці та економічного розвитку Африки. З 1991 — генеральний секретар Економічного співтовариства країн Східної та Південної Африки. Однією з причин роботи Мутаріки на міжнародній арені була його опозиційність до режиму Гастингса Камузу Банди, першого і довічного на той момент президента Малаві. Тоді була додана частка ва для того, щоб уникнути стеження співробітників держбезпеки режиму Гастингса Банди.

Коли Банда в 1994 оголосив вільні вибори, Мутаріка став одним із засновників Об'єднаного демократичного фронту, який і виграв вибори. Мутаріка спочатку підтримував лідера ОДФ і нового президента Бакілі Мулузі, але згодом виступив з критикою його економічної політики і покинув ОДФ, створивши нову Об'єднану партію, а в 1999 брав участь у президентських виборах, але набрав менше 1 % голосів. Потім розпустив ОП і повернувся в ОДФ, ставши спершу заступником голови Резервного банку Малаві, а в 2002 — міністром економічного планування та розвитку. 20 травня 2004 як наступник Мулузі був обраний президентом, набравши 37 % голосів.

Після цього Мутаріка знову посварився з лідером ОДФ Мулузі і в 5 лютого 2005 вийшов з ОДФ, назвавши його корупційним, і заснував Демократичну прогресивну партію. За звинуваченнями в корупції та підготовці замаху на президента були заарештовані міністри, в тому числі міністр сільського господарства Гванда Чакуамба, і віце-президент Кассім Чилумфа. Мутаріка виступає за визнання Банди національним героєм і має намір побудувати мавзолей Банди.

Протягом першого терміну Мутаріка провів низку реформ у сільськогосподарському секторі, надаючи місцевим фермерам державні субсидії, що сприяло зростанню економіки Малаві. Мутаріка був переобраний на другий термін 21 травня 2009, набравши 66 % голосів виборців і випередивши опозиційного кандидата Джона Тембо.

Але останніми роками темпи зростання економіки країни почали знижуватися на тлі дефіциту бензину та іноземної валюти при високому рівні безробіття, що вилилося в масштабні антиурядові демонстрації. У 2011 в результаті зіткнень демонстрантів з урядовими військами загинули щонайменше 19 осіб. Жорстоке придушення демонстрацій ускладнило відносини глави Малаві та іноземних держав, які звинуватили Мутаріка в порушенні цивільних прав, і в березні 2012 влада США відмовилися направити в Малаві гуманітарну допомогу на 350 млн доларів.

31 січня 2010, на саміті в Аддіс-Абебі, Мутаріка був призначений главою Африканського союзу, змінивши на цій посаді Муаммара Каддафі[1].

5 квітня 2012 Мутаріка був непритомний доставлений в один з госпіталів Лілонгве, де і помер від серцевого нападу[2].

Після смерті Мутаріки президентом Малаві призначена віце-президент Джойс Банда, яка першим указом визначила 10-денний загальнонаціональний траур. Відповідно до конституції Малаві, віце-президент керуватиме країною до закінчення президентського строку останнього президента, тобто до 2014 року. Незабаром після обрання у 2009 між президентом і віце-президентом розгорівся сильний конфлікт.[3] У 2010 Джойс Банда була виключена з правлячої Демократичної прогресивної партії. Головним кандидатом в Президенти від партії на майбутніх в Малаві в 2014 виборах був обраний брат Бінгу ва Мутаріка Пітер, який обіймає посаду міністра закордонних справ. Весь це час він всюди супроводжував президента і при необхідності виконував його обов'язки.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. На засіданні африканського союзу новим президентом було обрано Малаві Бінгу ва Мутаріка[недоступне посилання]
  2. Влада Малаві підтвердила смерть Президента Бінгу ва Мутаріка
  3. В результаті серцевого нападу помер Президент Малаві. Архів оригіналу за 7 квітня 2012. Процитовано 8 квітня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]