Біоми напіввічнозелених сезонних тропічних лісів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Біоми напіввічнозелених сезонних тропічних лісів — тип біому з деревами, що скидають листя на сухий період (близько 4-5 місяців). Поширені в основному в Південній і Південно-Східній Азії (Індостан, Індокитай, півострів Малакка), на північному сході о. Ява. Зустрічаються в Австралії, Центральній Америці та Африці.

Відмітна особливість цих субекваторіальних і тропічних лісів — різко виражена зміна сухого і вологого сезонів при загальній значній кількості річних опадів (1500–2000 мм), що перевищує величину випаровуваності.

Там, де тривалість сухого і вологого періодів приблизно однакова, сезонність проявляється так само, як у листопадних лісах помірної зони, причому «зима» тут відповідає сухому сезону. Наприклад, у сезонному лісі Панами великі дерева, що підносяться над пологом, втрачають листя під час сухого сезону, а пальми та інші дерева з нижніх ярусів зберігають листя (звідси термін «напіввічнозелений»). За своїм видовим багатством сезонні тропічні ліси займають друге місце після дощових лісів.

Ґрунти[ред. | ред. код]

Ґрунти червоні фералітні.

Рослинність[ред. | ред. код]

Видовий склад рослинності менш різноманітний, ніж в дощових тропічних лісах; нерідко деревостани утворені одним видом. Деревостой більш низький і розріджений; листи дрібніше. Листопад зазвичай відбувається перед муссонними дощами. Оскільки ці ліси більш розріджені порівняно з дощовими, в них формується зімкнутий трав'яний покрив, в якому переважають однорічними, а в більш сухих лісах — дика цукрова тростина.

Тваринне населення[ред. | ред. код]

Зазвичай в цих лісах добре виражений підстилковий горизонт, який дає притулок різним споживачам опалої фітомаси. Найважливішою групою сапрофагів є терміти. Висота термітників нерідко досягає 2-3 м, а у виняткових випадках — 9 м і діаметр до 30 м. Втім, найчастіше «фон» утворюють порівняно невеликі башточки, що виступають з-під землі не більше ніж на 1 м. На площі 1 га тут налічують від 1-2 до 2000 термітників.

Зростає частка тварин, приурочених до ґрунтово-підстилкового і до трав'янистого ярусів. Це відноситься до наземних молюсків, саранових і гризунів. Наявність запасу висококалорійних підземних органів відразу ж призводить до появи риючих гризунів. Рясне плодоношення злаків і інших рослин з дрібним насінням зумовлює збільшення чисельності зерноїдних птахів. У першу чергу це стосується ткачикових і вівсянок. Серед мурашок в помітній кількості з'являються види, що харчуються насінням трав (мурахи-женці).

Перехід багатьох термітів до проживання в міцних вежах-термітниках аж ніяк не захищає їх від спеціалізованих споживачів. В Азії це панголіни (ящери), в Америці — мурахоїди, в Австралії — сумчастий мурахоїд.

Гетеротрофи вищих порядків переважають серед амфібій і рептилій, вельми багато представлених у напіввічнозелених сезонних тропічних лісах. Зазвичай ці тварини найбільш активні в дощовий сезон. Багато хто з них посуху переживають без їжі, зарившись в ґрунт або сховавшись в який-небудь притулок. Є спеціалізовані термітофіли (амфісбени, сліпозмійки, деякі сцинки); є багато деревних форм. Деякі деревні амфібії (квакші, веслоноги та ін.) в сезон дощів живуть серед високих стебел злаків.

У складі тваринного населення в цілому переважають лісові види, що живуть в суміжних ландшафтах ( макаки і гібони, тигр, леопард, ведмеді, олені, різноманітні лісові птахи, комахи, в річках — крокодили, видри та ін.) Характерні наземні п'явки, існуючі завдяки високій вологості.

У порівнянні з дощовими тропічними лісами в сезонних тропічних лісах різко збільшується рухливість тварин. Тут спостерігаються регулярні добові переміщення між ярусами, між деревними і трав'янистимиугрупованнями, переходи на водопій тощо Типові також сезонні кочівлі великих травоїдних, птахів, метеликів і стадних видів саранових.

Мігруючі види птахів, що гніздяться в помірних широтах і зимують в тропіках, зосереджуються тут і в саванах, але уникають вологих тропічних лісів. Це зумовлено тим, що в жорстких умовах середовища, які вимагають особливих пристосувань до переживання несприятливих сезонів, «заповнення» екологічних ніш менш щільне, ніж у гілеї.

В Австралії зона напіввічнозелених лісів зайнята евкаліптовими і акацієвими світлими двоярусним лісами, подібними до листопадних. У сухий сезон добре розвинений злаковий покрив висихає, але евкаліпти зберігають зелене листя.

Див. також[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

  • Полувечнозеленые сезонные тропические леса [1]
  • Біоми Землі — сезонні тропічні ліси [2] [Архівовано 2 листопада 2013 у Wayback Machine.]