Бірдекель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бірдекелі Velkopopovický Kozel та Książęce

Бі́рдекель (нім. Bierdeckel — «пивна кришка») — підставка під пивний кухоль чи келих, призначена для запобігання потраплянню пива та вологи, що конденсується на зовнішніх стінках посуду, на поверхню стола. Також поширена інша назва, запозичення з англійської, «костер», хоч і не має ніяких джерел походження такої версії.[джерело?]

Судячи з етимології назви, бірдекель спершу був кришкою на пивній кружці. Поширився у Європі в XIX ст. Тогочасні бірдекелі виготовлялися з фетру (для багатіїв — з олова чи навіть срібла).

Сучасні бірдекелі виготовляються — тільки на вологопоглинаючому целюлозному картоні, виробленому з деревної маси. На них наносять символіку пивних брендів. Є предметом колекціонування тагестологів та бірофілів.

Тегестологія[ред. | ред. код]

Тегестологія (від лат. tegetis — «килимок») — термін, яким називається колекціонування бірдекелів. Тих, хто цим займається, прийнято називати тегестологістами.

Особливо популярне це захоплення у Німеччині. Існує багато підкатегорій тегестологістів — зокрема, деякі цікавляться виключно порцеляновими бірдекелями.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]