Біфорій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Біфора)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біфорій
Зображення
Готичний біфорій у церкві Сан Франческо, Лоді, Італія
Попередник Монофора
Наступник Тріфора
CMNS: Біфорій у Вікісховищі

Біфо́рій[1] (лат. biforium < biforis — «двобічний»), дифо́рій[2], біфо́ра (італ. bifora), муліон (англ. mullion < munnion < фр. moignon) — тип вікна, вертикально розділеного колоною чи пілястрою на два отвори з двома заокругленими чи гострими арками. Інколи біфору обрамлює ще одна, третя арка, а в додатковий простір між двома меншими арками вставляється прикраса, стемма або кругле віконце. Біфора є типовим архітектурним елементом романського та готичного періоду, часто використовується у вежах та дзвіницях, був популярним в епоху Відродження.

У ХІІ столітті біфора з'являється у вірменській архітектурі, а також у мусульманській, сліди якої й досі наявні в Сицилії. Пізніше використання біфори значною мірою занепадає і повертається в моду в XIX ст. в час еклектизму і переосмислення старих стилів (неоготика, неоренесанс, …).

Серед ранніх зразків італійських біфор — вікна в Battistero di Galliano та на фасаді Сан Джованні в Сінісі (Сардинія), натомість характерні зразки готичного періоду — дзвіниця Помпози і будівлі міських рад центральної та північної Італії.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Біфорій [Архівовано 20 грудня 2016 у Wayback Machine.] Тимофієнко В. І. Архітектура і монументальне мистецтво: Терміни та поняття / Академія мистецтв України; Інститут проблем сучасного мистецтва. — К. : Видавництво Інституту проблем сучасного мистецтва, 2002. — 472 с. — ISBN 966-96284-0-7.
  2. Дифорій [Архівовано 20 грудня 2016 у Wayback Machine.] Тимофієнко В. І. Архітектура і монументальне мистецтво: Терміни та поняття / Академія мистецтв України; Інститут проблем сучасного мистецтва. — К. : Видавництво Інституту проблем сучасного мистецтва, 2002. — 472 с. — ISBN 966-96284-0-7.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Giorgio Cricco e Francesco Di Teodoro, Itinerario nell'arte, Zanichelli, Bologna 2003 ISBN 88-08-21740-X
  • W. Müller e G. Vogel, Atlante di architettura, Hoepli, Milano 1992, ISBN 88-203-1977-2
  • Pevsner, Fleming e Honour, Dizionario di architettura, Utet, Torino 1978 ISBN 88-06-51961-1; ristampato come Dizionario dei termini artistici, Utet Tea, 1994