Баранов В'ячеслав Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
В'ячеслав Баранов
Баранов В'ячеслав Петрович
Загальна інформація
Громадянство  Україна
Місце проживання Ужгород, Україна
Народження 25 грудня 1946(1946-12-25) (77 років)
СРСР, Казахстан
Спорт
Країна Україна
Вид спорту радіоспорт
Дисципліна радіозв'язок на ультракоротких хвилях
Спортивне звання
Майстер спорту СРСР міжнародного класу
Майстер спорту СРСР міжнародного класу
Заслужений майстер спорту України
Заслужений майстер спорту України
Нац. збірна Україна
Участь і здобутки

В'ячеслав Баранов — український радіоспортсмен (позивний — UT5DL). Триразовий чемпіон СРСР (19821984 рр.), призер чемпіонату СРСР (1989), увійшов в десятку найкращих спортсменів року у змаганнях на ультракоротких хвилях (УКХ) (19831989). Виступав за збірну СРСР (19831989), був її капітаном. Майстер спорту СРСР міжнародного класу[1] (2003) і Заслужений майстер спорту України[2] із зв'язку на УКХ.

Першу свою радіостанцію відкрив у Казахстані в райцентрі Щербакти, де він колись мешкав разом із своєю сім'єю. Почав виступати у різних турнірах ще в армії. Завдяки тому, що знав азбуку Морзе, у війську виграв конкурс: у спортивній роті були змагання, які називалися «Полювання на лисиць» (радіопеленгація). За допомогою приймача потрібно було шукати сховані передавачі. Крім того, виконував ще прийом-передавання радіограм, радіобагатоборство — усім цим він теж займався. Як повернувся з армії, захищав честь Закарпатської області. Згодом захопився УКХ і теж почав їздити на змагання. 1983 р. йому вперше вдалося виграти чемпіонат України з цього виду спорту й потрапити до республіканської збірної. У той час він спочатку працював у Закарпатському радіоцентрі, згодом — у ДТСААФ інструктором з радіоспорту, потім — в ужгородській електромережі у службі радіозв’язку. У 80-ті займався деякими винаходами для Збройних сил. Так, свого часу за розробку нового датчика коду Морзе, який містив мікро-ЕВМ, отримав Державну премію СРСР. Нині працює в обласному радіоцентрі начальником цеху радіорелейних ліній. Національний суддя зі спорту (радіоспорт) (2010). Обирався головою Закарпатського обласного відділення Ліги Радіоаматорів України та Комітету радіозв'язку на УКХ федерації радіоспорту України[3]. Мешкає в Ужгороді.

Учень Ярослава Васильовича Манька, який свого часу завоював чемпіонський титул міжнародного масштабу у номінації короткохвильовиків-міжнародників.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гордість українського радіоспорту [Архівовано 2014-09-24 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Радіо — моє життя [Архівовано 24 вересня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Протокольний запис Засідання Ради Ліги Радіоаматорів України 10-11 грудня 2011 р. Архів оригіналу за 26 листопада 2012. Процитовано 22 вересня 2014.

Джерела[ред. | ред. код]