ВК-003

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ВК-003
Тип Снайперська гвинтівка
Походження Білорусь Білорусь
Історія виробництва
Розробник Костянтин Конєв
Характеристики
Вага 3,2 — 5,5 кг
Довжина 995–1150 мм
Довжина ствола 550–712

Набій

6 мм Norma BR,
.308 Winchester,
7,62×54 мм R,

.338 Lapua Magnum
Дія ковзний затвор
Дальність вогню
Ефективна 1500 м
Система живлення Коробчатий магазин на 5, 10, або 20 набоїв

ВК-003 або Снайперська гвинтівка Конєва (СВК) — високоточна снайперська гвинтівка розроблена в Білорусі, вперше показана в 2003 році в Мінську. Призначена для полювання, матчевої (спортивної) стрільби, озброєння підрозділів спеціального призначення. Гвинтівка має купчастість бою на рівні 0,5-1 МОА (14-17 мм на відстані 100 м).

Опис[ред. | ред. код]

Конструктивно, гвинтівка являє собою зброю ручного перезарядження за допомогою поздовжньо-ковзного затвора, побудована за модульною схемою з можливістю зміни калібру шляхом заміни ствола і групи затвора.

Ствол вільно вивішений і не торкається цівки, під різний калібр куль їх різьблять за схемою, розробленою Конєвим.

Ствольна коробка закритого типу (переднє і заднє кільця не роз'єднані, а пов'язані, а на цій «зв'язці» знаходиться посадочне місце для оптичного прицілу) укріплена на шині з алюмінію, яка, в свою чергу, зафіксована в ложі з полімеру з алюмінієвими вставками: така схема максимально виключає вплив вологості і температури навколишнього середовища на зброю, а також підвищує жорсткість конструкції, що в свою чергу, забезпечує вищу точність стрільби.

Кріплення шини в композитній ложі проходить через розділовий шар спеціального клею, який поглинає вібрацію при пострілі. До того ж, застосування в конструкції зброї шини, дозволяє плавно розподілити зусилля при відбої: відбій плавно розтягується в часі і майже не відчувається стрільцем.

Спроектований і запатентований Конєвим поздовжньо-ковзний затвор з прямолінійним ходом, що забезпечує дуже високий ступінь замикання, замикає канал ствола при повороті на 60° на три бойових упори.

Тип відбивача — плунжерний, це забезпечує однаково надійне викидання гільзи після пострілу як при різкому ході затвора, так і при плавному.

Ударно-спусковий механізм з регульованим зусиллям спуску і положенням (величини ходу) спускового гачка. З тильного боку затвора розташований перемикач ручного трипозиційного запобіжника, який окрім положень «вогонь» і «запобіжник», має проміжне положення, що дозволяє відмикати і замикати затвор, але виконання пострілу при цьому неможливо.

Живлення набоями виконується зі знімного магазина на 5 набоїв, або стандартного магазину для СВД на 10 набоїв калібру 7,62 × 54 мм R, або з магазину M-21 на 10 або 20 набоїв калібру .308 Winchester. Конструкція гвинтівки дозволяє заряджати її не лише з магазину, а й через гільзовикидний отвір.

Складні двохопорні сошки кріпляться або на посадковому місці на шині, або на антабку.

Нижня поверхня ложі виконана плоскою, що дозволяє використовувати її як опору при стрільбі з різних упорів типу мішків з піском.

У передній частині запобіжної скоби знаходиться засувка вилучення магазину. Приклад зброї регульований як по довжині, так і по висоті упору під щоку.

Механічні прицільні пристосування відсутні. Спочатку, гвинтівка комплектувалася оптичним прицілом ПОСП 8×42.

Конструкція зброї дозволяє налаштовувати гвинтівку під стрільця правшу або шульгу. Крім того, за бажанням замовника, стволи комплектуються або дуловим гальмом, або приладом для безшумної стрільби (тактичним глушником).

Див. також[ред. | ред. код]

  • Z-008, снайперська гвинтівка, розроблена Костянтином Конєвим на основі ВК-003. На її основі згодом була створена снайперська гвинтівка VPR-338 (VPR-308).
  • Гвинтівка Мосіна

Посилання[ред. | ред. код]