Вавилон нашої ери

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вавилон Н.Е.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вавилон нашої ери
Babylon A.D.
Жанр фантастичний, бойовик
Режисер Матьє Кассовіц
Продюсер Ілан Голдман
Сценарист Матьє Кассовіц
На основі Немовлята Вавилона Моріса Жоржа Дантека
У головних
ролях
Він Дізель
Мелані Тьєррі
Мішель Йео
Ламбер Вілсон
Марк Стронг
Жером Ле Банер
Шарлотта Ремплінг
Жерар Депардьє
Оператор Тьєррі Арбоґаст
Композитор Атлі Ерварссон
Кінокомпанія StudioCanal
Legendé
Дистриб'ютор 20th Century Fox
Тривалість 90 хв. (США)
101 хв. (Європа)
86 хв. (Велика Британія)
Мова англійська
Країна Франція Франція
США США
Рік 2008
Дата виходу 20 серпня (Франція)
29 серпня (США)
Кошторис $70 млн
Касові збори $72 105 690
IMDb ID 0364970
babylonadmovie.com

«Вавилон нашої ери» (англ. Babylon A.D.) — французько-американський фантастичний бойовик 2008 р. за романом Немовлята Вавилона (англ. Babylon Babies) Моріса Жоржа Дантека. Режисером фільму став Матьє Кассовіц, у головній ролі — Він Дізель. Вийшов 29 серпня в Сполучених Штатах.

Сюжет[ред. | ред. код]

У 2027 р. після спустошливої війни світ охопив хаос. На цій війні нажилися США, куди всі люди світу намагаються за можливістю потрапити. Населення Європи й Азії загрузло в убогості і біжить у пошуках кращого життя в інші куточки планети. Найманцеві Туропу (Він Дізель) доручають супроводжувати дівчину Аврору (Мелані Тьєррі) і черницю Ребекку (Мішель Йео) з монастиря секти ноелітів з Киргизії в Нью-Йорк. Якщо він виконає доручення, отримає можливість повернутися на свою батьківщину — у США, з новим паспортом. Нічого не знаючи про своїх супутниць, він повинен подолати важкий шлях на поїзді з Троїцька у Владивосток, звідти на радянському підводному човні до Берингової протоки та далі до Канади. Спочатку найманець вважає, що Аврора — носій небезпечного вірусу і думає, чи не вбити її. Врешті-решт, Туроп розуміє, що Аврора наділена надприродними здібностями: вона поліглот, цілитель, може передбачати майбутнє. Поступово перейнявшись симпатією до дівчини, він після прибуття в Нью-Йорк вирішує не віддавати її сектантам. Стає зрозуміло, що Аврора потрібна секті як піарпроєкт, покликаний збільшити вартість акцій секти і кількість послідовників з 250 млн до 2 млрд. Наприкінці перестрілки з бойовиками секти Аврора стріляє в Туропа, рятуючи його від автоматизованої ракети. Після двогодинної клінічної смерті Туропа повертає до життя таємничий доктор Артур Дарквандір, який представився «батьком» Аврори.

Дівчина є представницею нової раси людей. Доктор Дарквандір створив її 20 років тому на замовлення секти. Її мозок — органічний суперкомп'ютер з усіма знаннями людства. Коли доктор передумав, сектанти викрали її в нього. Вона непорочно зачала двійню, з якою піде майбутній рід. Зі спогадів Туропа вдається встановити, що Аврора вирушила в глибинку США, туди, де залишилася батьківщина Туропа. Найманця намагаються випередити бойовики секти, яких направляє верховна жриця ноелітів. Туропові вдається знайти дівчину та випередити переслідувачів. Минає 6 місяців. На світ з'являються близнюки, Аврора відповідно до своєї генетичної програми вмирає за секунди до їхнього народження. Дітей вона залишає на піклування Туропові, який попри свій характер, щиро плаче.

Ролі[ред. | ред. код]

  • Він Дізель — Туроп, найманець (повне ім'я — Уго Корнеліус Туроп у романі Немовлята Вавилона)
  • Мішель Йео — сестра Ребекка, монгольська черниця ноелітів і біженка
  • Мелані Тьєррі — Аврора, молода жінка, яка була генетично модифікована
  • Жерар Депардьє — Горський, багатий російський бандит, який найняв Туропа транспортувати Аврору
  • Шарлотта Ремплінг — верховна жриця і генеральний директор церкви ноелітів
  • Марк Стронг — Фінн, російський контрабандист
  • Ламбер Вілсон — доктор Артур Дарквандір, батько Аврори
  • Жером Ле Банер — Кілла

Виробництво[ред. | ред. код]

Підготовка до знімання в Острава-Поруба, Чехія.

Матьє Кассовіц розробив фільмову адаптацію англійською мовою французького роману Моріса Жоржа Дантека Немовлята Вавилона протягом п'яти років; у червні 2005 р. проєкт отримав фінансування від StudioCanal і Twentieth Century Fox. Адаптований сценарій написаний Кассовіцом і сценаристом Еріком Беснардом. Виробництво спочатку планувалося почати в лютому 2006-го в Канаді та Східній Європі. Французький актор Венсан Кассель прагнув знятися у головній ролі. У лютому 2006 р. актор Він Дізель вступив у переговори зніматися у фільмі під назвою Вавилон нашої ери. У лютому 2007 р. знімання відбувалося в павільйонах кіностудії Баррандов. У березні 2007-го знімальна група почала знімання у Чехії, але взяла двотижневу перерву через погані погодні умови, такі як відсутність снігу і проблеми із заданою конструкцією сюжету. Знімання завершили у травні 2007 р.

Матьє Кассовіц казав, що студія 20th Century Fox втручалася протягом усього процесу знімання, і він ніколи не мав шансу зняти сцену, як це було за сценарієм, або як він хотів, щоб це було.[1]

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав негативну реакцію критиків. Metacritic дав рейтинг 26%,[2] Rotten Tomatoes — 6%.[3]

Спочатку оголосили, що Вавилон нашої ери вийде в США 29 лютого 2008 р., але його реліз відкладений до 29 серпня 2008-го. [Станом на 31 січня 2009-го фільм зібрав $22 532 572 в США і $49 573 118 в зарубіжних країнах на загальну суму в усьому світі $72 105 690, тобто отримав незначний успіх, враховуючи його виробничий бюджет в розмірі $70 млн.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Masters of Scifi — Babylon A.D. Director Mathieu Kassovitz Describes a Disastrous Production. Архів оригіналу за 26 серпня 2008. Процитовано 3 грудня 2013.
  2. Babylon A.D. Архів оригіналу за 13 квітня 2014. Процитовано 3 грудня 2013.
  3. Babylon A.D. (2008). Архів оригіналу за 30 грудня 2010. Процитовано 3 грудня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]