Вагіф Мустафазаде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вагіф Мустафазаде
азерб. Vaqif Mustafazadə
Основна інформація
Повне ім'я азерб. Vaqif Mustafazadə
Дата народження 16 березня 1940(1940-03-16)
Місце народження Баку, Азербайджанська РСР
Дата смерті 16 грудня 1979(1979-12-16) (39 років)
Місце смерті Ташкент, Узбецька РСР
Причина смерті інфаркт міокарда
Поховання Ясамальське кладовищеd
Роки активності 19581979
Громадянство СРСР СРСР, Азербайджан Азербайджан
Національність азербайджанець
Професія композитор, піаніст
Освіта Бакинська музична академія
Інструменти фортепіано, електрогітара, піаніно, ударна установка і ударний музичний інструмент
Жанр джаз
Нагороди
заслужений артист Азербайджанської РСР Державні премії Азербайджану
Діти Азіза Мустафа Заде
vagif.musigi-dunya.az
CMNS: Файли у Вікісховищі

Мустафазаде Вагіф Азіз огли (азерб. Mustafazadə Vaqif Əziz oğlu (16 березня 1940 — 16 грудня 1979) — азербайджанський джазовий композитор і піаніст.

Музичну освіту здобув у Бакінському училищі та консерваторії, яку, однак кинув після року навчання. 1965 року він очолив музичний гурт «Ореро», а з 1970 джазове тріо «Кавказ» при Грузинській філармонії. Починаючи з 1968 Мустафазаде вів активну гастрольну діяльність в СРСР, а в 1970 — в Латинській Америці. Був лауреатом джазових фестивалів «Tallinn-66», «Caz-69», здобув першу премію на VIII міжнародному конкурсі джазових композиторів в Монако за пісню «Waiting for Aziza». Ця пісня стала останньою виконаною Мустафазаде — під час її виконання у Ташкенті Мустафазаде раптово помер від серцевого нападу прямо на сцені.

Вагіф Мустафазаде підкорював слухачів своєю самобутністю, віртуозною технікою, своєрідною гармонійною мовою. Він першим використав у джазі азербайджанський колорит, мугами і став основоположником азербайджанського джазу. Автор безлічі власних джазових композицій та обробок, Мустафазаде писав також симфонічну і камерну музику. У Спілці композиторів Азербайджанської РСР з великим успіхом був прийнятий, написаний ним концерт для фортепіано та симфонічного оркестру, де Мустафазаде продемонстрував свої величезні можливості і в цьому напрямку. Йому належить також безліч камерних фортепіанних п'єс.

Висловлювання про Вагіф Мустафазаде[ред. | ред. код]

  • «Його музика дивно сучасна, і в той же час від неї віє таїнствами стародавніх кавказьких мелодій, оспіваних поетами не одного покоління. Це казка, розказана Шехерезадою в 1002 ніч!» — шведський піаніст Юханссон.
  • «В. Мустафа-заде — один з найкращих піаністів світу» — президент Вашингтонського джаз-клубу Д. Бекер.
  • «В. Мустафа-заде — піаніст, який має свій, яскраво виражений почерк. Він чудово грає свій джаз, вміло використовує азербайджанський колорит. Він сміливо може бути прикладом для багатьох джазменів» — П. Бродівський (Польща).

Твори[ред. | ред. код]

Парафраз На Тему «Песни Про Рушничок» П. Майбороды - лінк на youtube [Архівовано 9 серпня 2020 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]