Ван Шичжень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ван Шичжень (王世贞)
Ім'я при народженні Юань-мей
Народився 1526(1526)
Тайцан, Цзянсу
Помер 1590(1590)
Країна імперія Мін
Діяльність державний службовець, поет, письменник
Науковий ступінь цзіньши[d][1]
Знання мов китайська[2][3]
Magnum opus Zhengshi Quanbiand
Конфесія конфуціанство
Батько Ван Ю
Мати Yu Shid[1]
У шлюбі з Wei Shid[1]
Діти Wang Shiqid[1] і Wang Shisud[1]
У цьому китайському імені прізвище (Ван) стоїть перед особовим ім'ям.

Ван Шичжень (1526 — 1590) — значний китайський письменник та поет часів династії Мін.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини чиновників Ван. Народився у 1526 році в окрузі тайцан (територія сучасної провінції Цзянсу). Син провінційного чиновника Ван Ю. Отримав класичну освіту. У 1547 році склав імператорський іспит й отримав звання цзяньши. Послідовно працював у судових установах префектур на території сучасної провінції Хенань, згодом отримує призначає до провінційного уряду Нанкіна. Зрештою отримує призначення у центральному уряду імперії. В цілому про державну діяльність Ван Шичженя збереглося замало відомостей. Під час служби у Пекіні тісно зійшовся з «сімкою пізніх» поетів, особливо затоваришував з Лі Пань-Луном, від якого сприйняв ідею «повернення до старовини» в поезії і прозі.

Творчість[ред. | ред. код]

Був найбільш помітною фігурою серед письменників та поетів свого часу. Частина творів у прозі склали збірку «Чотири рукописи відлюдника Яньчжоу», «Продовження».

Відомий також як драматург. Найвідомішою твором є «Співаючий фенікс», що була написана у 1565 році у стилі чуаньци, де вперше у китайській драматургії відтворюються події політичного життя, боротьби його часу.

Його вірші виділялися на загальному фоні гнучкістю і мальовничістю. Значущими серед них є «Біля Західного палацу ремствую на долю», «Оуян у зв'язку з успішним приборканням півночі», «Зібрався відвідати Чжоу Гун-ся в Гуанліне, але зазнав невдачі».

«Квіти сливи в золотій вазі»[ред. | ред. код]

Вважається автором відомого еротичного роману «Квіти сливи в золотій вазі». Його створення пов'язано із легендою. Ван Ю, батька Ван Шичженя, було страчено за наклепом представника впливової родини Янь Шифаня. Поміж іншого, останній був відомий своєю любов'ю до літератури з незвичайним сюжетом. Цією слабкістю і вирішив скористатися Ван Шичжень. Побічним результатом цього плану став еротичний роман, що складається зі ста глав й близько мільйона ієрогліфів.

За легендою Ван Шичжень під псевдонімом «Ланьлінскій насмішник» написав незвичайний для китайської літературної традиції роман. Ван Шичженем просякнув сторінки книги миш'яком та продав її Янь Шифаню. Той перегортав сторінки і підносив руки до рота, так що незабаром, з цікавістю прочитавши роман, помер від отруєння.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ebrey, Patricia Buckley, Anne Walthall, James B. Palais. (2006). East Asia: A Cultural, Social, and Political History. Boston: Houghton Mifflin Company. ISBN 0-618-13384-4.
  1. а б в г д China Biographical Database
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. CONOR.Sl