Ван Яньшоу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ван Яньшоу
Псевдо Ван Венькао, Ван Цзишань
Народився I пол. II ст.
Сюаньчен
Помер I пол. II ст.
р.Сянцзан
·утоплення
Підданство династія Хань
Національність китаєць
Діяльність поет
Рід Ван
Батько Ван І
У цьому китайському імені прізвище (Ван) стоїть перед особовим ім'ям.

Ван Яньшоу (王延壽, I пол. II ст. ) — китайський поет часів династії Хань, один з провідних майстрів поезії фу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини вчених та літераторів. Син Ван І, який склав збірку Чуські строфи. Народився Ван Яньшоу у м.м Сюаньчен області Наньцзюнь (південь сучасної провінції Хубей). З дитинства відрізнявся неабияким літературним даром. Загинув у віці 20 років, потонувши при переправі через річку Сянцзян (сучасна провінція Хунань).

Творчість[ред. | ред. код]

Відомо про існування збірки творів Ван Яньшоу, яка складалася з 3 цзюаней, втім втрачених. Натепер знано про 3 оди: «Ван сунь фу» («Ода про княжого онука»), «Лу Лінгуандянь фу» («Ода про палац Божественного сяйва царства Лу») і «Мен фу» («Ода про сни»).

«Ван сунь фу» — твір на даосько-релігійну тему, близьке за образністю до поеми «Чжао інь ши».

«Лу Лінгуандянь фу» вважається одним з найкращих зразків од-панегіриків, присвячена резиденції володаря царства Лу (південний захід сучасної провінції Шаньдун), де Ван Яньшоу побував ще дитиною. Ця ода є найважливішим джерелом з історії китайського образотворчого мистецтва. Вона містить розгорнутий опис стінописних картин, що прикрашають палацові апартаменти, що дозволяє судити про ступінь розвиненості і характер монументального живопису в часи Хань.

«Мен фу» — одна з найбільш своєрідних од Китаю. У ній розповідається про зловісний сон поета, в центрі уваги його боротьба з моторошними чудовиськами.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Die Chinesische Anthologie. Übersetzungen aus dem Wen hsüan. Ed. by Fang, Ilse Martin. Transl. by Zach, Erwin von. Vol. 1, p.166-169
  • Gao Jianping (1996). The Expressive Act in Chinese Art: From Calligraphy to Painting (Aesthetica Upsaliensia, 7), p. 21. ISBN 978-9155437343