Варшавська осінь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Варшавська осінь
Обкладинка CD з фестивалю 2001 року
Обкладинка CD з фестивалю 2001 року
Дати друга половина вересня
Місце проведення Польща Варшава, Польща
Країна  Республіка Польща
Роки існування 1956—понині
Відкрито 1956
Засновано Спілка композиторів Польщі
Вебсайт
warszawska-jesien.art.pl

Міжнародний фестиваль сучасної музики "Варшавська осінь" (пол. Międzynarodowy Festiwal Muzyki Współczesnej "Warszawska Jesień") — найбільший у Польщі фестиваль міжнародного статусу, присвячений сучасній музиці, організований Спілкою композиторів Польщі.

Фестиваль проходить щорічно починаючи з 1956 року (за винятком 1957 i 1982 років), у другій половині вересня і триває 8-10 днів.

Історичний нарис[ред. | ред. код]

Пропозиція організувати фестиваль постала у 1955 на форумі Спілки польських композиторів (ініціаторами були Тадеуш Берд i Казімєж Сероцький). В мету фестивалю входило подолання відставання Польської музики від світового авангарду, що було обумовлено тривалим домінуванням соцреалізму Сталінської доби, а також презентація польської сучасної музики. Перший фестиваль тривав з 10 по 20 жовтня 1956 (одночасно з "політичною відлигою" в Польщі). В ньому взяли участь: оркестр французького радіо, Віденський симфонічний оркестр, колективи з Бухаресту, Брно і Москви, а також філармонічні оркестри Варшави та Катовиць (тоді Сталінограду). Дуже довгий час «Варшавській осені» не було подібних в усій Східній та Центральній Європі, а до 1990-х він був одним із небагатьох заходів, доступним для жителів СРСР.[1]

Перший фестиваль був широко відзеркалений у засобах масової інформації. В наступних роках склалася традиція фестивалю. Початково фестиваль планувався як бієнале i в 1957 не проводився, однак з 1958 відбувався щорічно, за винятком 1982 року через воєнний стан. В часи ПНР фестиваль мав велике значення для контактів польських композиторів із широкою спільнотою, колегами з країн сходу, зокрема СРСР та світовим авангардом, сприяв розвиткові польської композиторської школи.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія музичного фестивалю "Варшавська осінь" - warsawski.eu (укр.). 26 січня 2023. Процитовано 27 січня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]