Васту-шастра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Васту-шастра (vāstu śāstra, IAST «наука будівництва», «архітектура») — традиційна індійська система архітектурного планування і дизайну. Переважно використовується в храмовій архітектурі індуїзму, але також — в скульптурі, танцях і поезії.

Термінологія[ред. | ред. код]

Заснування Васту традиційно приписується мудрецю Мамуні Майян[en] (Маха-Муні Майя) в Південній Індії, і Вішвакарман в Північній Індії.

Хоча протягом багатьох століть Васту використовувалася в основному в плануванні і дизайні культових об'єктів, починаючи з другої половини XX століття Васту все більше і більше застосовується в цивільному будівництві.

Храм Ірайван, Кауаї, Стхапаті (храмова архітектура)

Васту Шастра (Васту шастра, Васту Веда і Вастувідья, «наука про будівництво», «архітектура») є стародавнє вчення, яке складається із заповідей про те, як закони природи впливають на людські оселі. [1] Конструкції на основі спрямованого вирівнювання. Раніше застосована в індуській архітектурі, особливо для індуїстських храмів, і охоплює інші галузі, зокрема транспортні засоби, судна, меблі, скульптури, картини тощо.

Васту було відроджено в Індії в останні десятиліття, зокрема, під впливом В. Ганапаті Стапаті[en], який веде кампанію за відновлення традицій в сучасному індійському суспільстві з 1960 року.

У той час як Шилпа Шастра мала справу з скульптурою — форми, статуетки, ікони, фрески — Васту Шастра пов'язана насамперед з архітектурою — будинків, фортець, храмів, квартир та інших будівель.

Васту означає житлове приміщення або будинок з відповідною земельною ділянкою. [2] Васту приймає значення «сайту або фундамент будинку, сайт, землі, будівлі або житло, садиби, будинок». Основний корінь вас « жити, перебування, дотримуватися». [3] Термін шастра, вільно перекладається як «наука, вчення». Крім того, деякі кажуть, що Васту був одним з найбільших архітекторів і експертів містобудування за всю історію Індії, який жив 2000 років тому. Цар послав його для планування і створення міста.

Основні поняття[ред. | ред. код]

Є багато принципів Васту Шастра. Наведено лише кілька, які включають певні математичні розрахунки — Maana використовується для пропорцій в будівництві і Aayaadi вказує умови для максимального благополуччя і вигоди для мешканців будівлі. Нижче наведені деякі з основних теорій в Васту шастра.

П'ять елементів[ред. | ред. код]

Згідно Васту шастрі, світ складається з п'яти основних елементів, відомих як панча махабхута. Одна з восьми планет, наша має життя через наявність і баланс цих п'яти елементів. П'ять елементів полягають у наступному:

  • Земля (Бхумі) — третя планета в порядку від Сонця, це великий магніт з північним і південним полюсами як центрів пам'яток. Його магнітне поле і сила тяжіння робить значний вплив на все на Землі, живе й неживе.
  • Вода (Джал) — представлено як дощ, річка, море і в вигляді рідкої, твердої (лід) і газу (пари, хмари). Вона є складовою частиною кожної рослини і тварини. Наша кров в основному вода.
  • Повітря (Вайю) — у житті опорний елемент, повітря є дуже потужним джерелом життя. Людини фізичних величин комфорту безпосередньо і чуйно залежить від правильної вологості, повітряного потоку, температури повітря, атмосферного тиску, складу повітря і його змісту.
  • Вогонь (Агні) — це світло і тепло на які припадає день, ніч, пори року, енергія, ентузіазм, пристрасть і силу.
  • Простір (Акаша) — Акаша надає притулок усім перерахованим вище елементам. Він також вважається основним провідником усіх джерел енергії в універсальному контексті — фізичні енергії, такі як звук і світло, соціальної енергії, такі як психологічні та емоційні і когнітивні енергії, такі як інтелект та інтуїція.

Існує невидима і постійні відносини між усіма п'ятьма елементами. Таким чином, людина може поліпшити їхні умови, належним чином їх проектуванні будинків на основі розуміння ефективності цих п'яти природних сил. Васту Шастра поєднує в собі всі п'ять елементів природи і врівноважує їх з людиною і матеріалом. Він використовує переваги дарував п'яти елементів природи, щоб створити сприятливі умови життя та праці полегшуючи тим самим духовне благополуччя і прокладаючи шлях для поліпшення здоров'я, багатства, процвітання і щастя.

У індійській архітектурі, житло саме по собі є святинею. Головна називають манушьялая, буквально, «Храм Людини». Це не просто притулок для людини, щоб відпочити і поїсти. Концепція дизайну будинку така ж, як для проектування храму, настільки священним і духовним є двома просторами. «Відкритий двір» система власної розробки була національним візерунком в Індії до західних моделей були введені. Наказ вводиться в «вбудований простір» рахунків для створення духовній атмосфері, необхідні для мешканця насолоджуватися духовного благополуччя і матеріального добробуту і процвітання. Праворуч показаний типове планування квадратний будинок, з сіткою 9х9 = 81 квадратів, призначений для сім'ї осіб (для вчених, художників і йог сіткою 8x8 = 64 призначають).

Простір, який займає центр 3x3 = 9 квадратів називається Брахмастханам, що означає «ядерна енергія». Слід мати незабудовану ділянку просто неба, щоб мати контакт з космічним простором (акаша). Це центральний двір уподібнюється легеням людського тіла. Це не як житло. Релігійні та культурні заходи можуть бути проведені тут, такі як ягьі (вогненні ритуали), музичні і танцювальні вистави та весілля. Ряд квадратів оточуючих Brahmasthanam є проходом. Кути простору, який займає 2x2 = 4 квадрата, номери з конкретними цілями. Квартал на північному сході називається Isanya, південно-Агні, південному заході і північному заході Niruthi Вайю. Кажуть, що вони володіють якостями чотирьох відповідних напівбогів або богів : Іса, Агні, Вайю і Niruthi[en].

Відповідно, з належною повагою до екологічності з тонкими силами духу — ті простори (квартали) розподілені наступним чином: північно-східний для домашньої святині, Південно-Східну для кухні, південний захід для спальні та північному заході для зберігання зерна. Просторах, що лежать між кутку зони, вимірювальні 4x6 = 24 квадратів (6 з кожного боку), це ті, на півночі, сході, півдні і заході. Вони призначені для кількох цілей.

Васту Пуруша Мандала[ред. | ред. код]

Концепція Васту Пуруша

Васту Пуруша Мандала є невід'ємною частиною Васту Шастра і являє собою математичну та діаграмну основу для створення дизайну. Це метафізичний план будівлі, яке містить у собі тіла і надприродні сили. Пуруша відноситься до енергії, сили, духу, або космічної людини. Мандала це загальна назва для будь-який план або схема, яка символічно представляє космос.

У ведичній космології поверхня Землі представлена у вигляді сфери, а не як плоска поверхня. «Люди, які знаходяться на поверхні землі кола» [Рігведа 1,33 0,8]. Проте в контексті землі як вдома вона представляється як чотирикутний з посиланням на горизонті відносин зі сходом і заходом сонця, Північ і Південь. Вона називається Чатурбхуджі (чотирикутний) і представлений у вигляді Прітхві Мандали. Гороскопи також представляти в квадратному плані положення Сонця, Місяця, планет і зодіакальних сузір'їв з посиланням на місце конкретної людини і час народження.

Легенда про Васту Пуруша має такий зміст. Після того, як безформенна істота заблокувала небо від землі і Брахму з багатьма іншими богами заманили його на землю. Цей інцидент графічно зображено в Васту Пуруша Мандала з частинами виділив ієрархічно кожному божеству залежно від їх внеску і позицій. Брахма займав центральну частину — Брахмастхана та інші боги були розподілені по концентричній моделі. Є 45 богів у всіх в тому числі 32 зовнішніх божества.

  • Північ — Кубера — бог багатства (Фінанси)
  • Південь — Яма — бог смерті (знищення)
  • Схід — Індра — сонячне божество-Адітья (Бачити світ)
  • Захід — Варуна — бог води (фізичний)
  • Північний схід — Ішанья — Шива
  • Південний схід — Агні — вогняного божества — Агні (енергогенеруючих)
  • Північний захід — Ваю — бог вітрів
  • Південний захід — Пітра / Найрутья, Нірутхі — предків (історія)
  • Центр — Брахма — творцець всесвіту (бажання)

Васту Пуруша верховне божество будь-якого сайту. Зазвичай його зображують лежачим на ній з головою на північному сході і ніг на південному заході, але він постійно змінює положення протягом року.

Васту Шастра наказує бажаних характеристик місць і будівель на основі потоку енергії, яка називається Васту Пуруша. Ранкове сонце вважається особливо корисним і очищення, проте сонце не відіграє особливу роль у шастрах. Насправді він не згадується в текстах. Жодне з небесних тіл не згадані в Шастрах, отже, вони не враховуються при правильному застосуванні принципів Васту.

Енергія розглядається переважно як така, що виходить від центру будівлі. Багато людей вважають, що воно походить від північно-східний кут, але насправді це відбувається від Брахмастхана або центру будівлі. Вона бере початок з тонкої енергією Землі називається Васту Пуруша і тонких космічних енергій (Єдине Поле) називається Васту Пуруша, які зустрічаються в центрі будівлі, а потім поширився назовні у всіх напрямках. Ці дві енергії об'єднуються і утворюють п'ять елементів, які потім розподіляються в чотири сторони. (Див. тканина Всесвіту: витоки, наслідки, і застосування Васту Васту науки і технології)

Хоча багато людей думають, що «Васту енергія» виходить з північного сходу, тобто непорозуміння. Люди також намагаються прирівняти енергію будинку з планетами. Це ще одна помилка. Васту енергії виходить від центральної частини будинку (Брахмастхана), а не зі сходу. (Пранавою Веди і Шастри). Ця енергія являє собою суміш Васту енергії, яка є тонкою енергією від землі, і Васту енергії, яка тонкої енергії від свідомості. (Див. тканина Всесвіту: витоки, наслідки, і застосування Васту науки і технологій доктор Джессі Меркай). Є багато припущень про Васту, які абсолютно не відповідають дійсності. З цих припущень люди зробили до способів «виправити Васту», продаючи янтри, кристали тощо для цієї мети. Це повністю недоречно оскільки немає ніде в шастрах, що будь-яке з цих пристроїв може виправити несправність. Як тільки людина пізнає Васту Шастра від справжнього Шілпі гуру (вчитель Васту шастри), то стає ясно, що ці ідеї просто беззмістовні.

Типи і властивості мандали[ред. | ред. код]

Пітха Мандала

Центральна площа у всіх мандал є Брахмастхана. Мандала «коло-кола» або «завершення», є концентрична діаграма, що має духовне і ритуальне значення і в буддизмі і індуїзмі. Простір, який вона займає, змінюється в різних мандалах — в Піта (9) і упапітха (25) він займає один квадратний модуль, в махаапітха (16), уграпітха (36) і Мандука (64), чотири квадратних модулів і в стханділа (49) і парамасааїка (81), дев'ять квадратних модулів. Піта є посилений прітхвімандала в якому, за деякими текстам, центральний простір займають землі. Стханділа мандала використовується концентричним чином.

Найбільш важливими мандалами є Парамасааїка (81 квадрат) і особливо Мандука / Чандіта (64 квадрати). Нормальне положення Васту Пуруша (голова на північному сході, ноги на південному заході) є, як показано на Парамасааїка Мандали. Проте в Мандука Мандала Васту Пуруша зображений з головою на схід і ногами обличчям до заходу.

Важливий аспектом мандал є те, що при поділі на непарне число квадратів, або аюгма, його центр складається з одного модуля або пада і при діленні на парне число квадратів або югма, її центр, що складається з точки, утвореної перетином двох перпендикулярної центральної лінії. У просторових умов, колишній Сакала або маніфест / морфного остання нішкала або непроявленого / аморфним.

Мандала в розміщенні[ред. | ред. код]

Мандала використовується в плануванні сайту та архітектури за допомогою процесу, званого Пади Віньяса. Це спосіб, при якому будь-який сайт може бути розділений на решітки / модулі або пада. Залежно від положення богів розташовують різні модулі, зонують ділянки. Мандала мають точки відомі як Марма, які є життєво важливі точки енергії, на якій нічого не повинно бути побудовано. Вони визначаються певні пропорційні відносини квадратів і діагоналі.

Сайту будь-якої форми можуть бути розділені використанням пада віньяса. Сайти — кількість поділок на кожній стороні. тип мандал в назвах сайтів наведено нижче.

  • Сакала (1 квадрат) відповідає ека-пада (один розділ або пада)
  • Печака (4 квадрати) відповідає дві-пада (два)
  • Пітха (9) відповідає трі-пада (три розділи)
  • Махаапітха (16) відповідає чатуш-пада (чотири)
  • Упапітха (25) відповідає панча-пада (п'ять)
  • Уграпітха (36) відповідає шаштха-пада (шість)
  • Стханділа (49) відповідає сапта-пада (сім)
  • Мандука / Чандіта (64) відповідає ашта-пада (вісім)
  • Парамасаайіка (81) відповідає нава-пада (дев'ять)
  • Аасана (100) відповідає даша-пада (десять)

Мандала в будівництві[ред. | ред. код]

Концепція Сакала і Нішкала застосовуються в будівлях відповідним чином. У храмах, поняття і Сакала нішкала пов'язані з двома аспектами ідеї індуїстського поклоніння — Сагунопаасана, Верховна як особистого Бога з атрибутами і Ніргунопаасана, Верховна як абсолютний дух необумовлені атрибути. Відповідно, Сакала, закінчений в самому собі, використовується для святині богів з формою (сакаламоортхі) і виконання ягйі (обряди вогню). Однак Нішкала використовується для установки ідолів без форми — nishkalamoorthy — і для сприятливого, чистий виступів. Аморфного центру вважається корисним для віруючих, будучи джерелом великої енергії. Це також може бути використана для розрахунків. У комерційних будівель, тільки непарні числа модулів, які передбачені як Нішкала або аморфного центру призведе до занадто високої концентрації енергії для людини і пасажирів. Навіть тут, Брахмастхана залишилося незабудованих з номерами організована навколо.

Будинок сітки з похилим дахом і відкритим двором

Відповідно до позиції, займаної богам в мандали, керівні принципи дано для зонування ділянки та розподілення кімнат в будівлі. Деякі з них є:

  • Північний — Казначейство
  • Північ — молитовна кімната
  • Схід — ванна кімната
  • Південний схід — кухня
  • Південь — спальня
  • Південний захід — Збройна
  • Захід — їдальня
  • Північний захід — корівник.

Махавасту[ред. | ред. код]

Великий внесок в поширення Васту Шастри, що мають відношення до сучасної архітектури, зробив Махавасту Довідник, найбільша в світі книга по Васту[1], автор Васту Шастрі Кушдіп Бансал[2] Bansal після дослідження на Васту Шастра вже більше двадцяти років, вдалося встановити зв'язок між стародавньою логікою Васту Шастра та сучасним життям. Результати його дослідження заклали не тільки основу Махавасту, але й сучасну школу думки і практики Васту Шастра.

Логіки і міркувань, що дає для Махавасту Васту Шастра переконує нові покоління для створення своїх будинків згідно Васту. Різні фахівці ретельно вивчили цю тему і знайшли велику частину своїх принципів цілком правдоподібними. Зі збільшенням популярності системи, деякі люди вибирають Васту консультації як альтернативу кар'єрі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. TNN Mar 3, 2012, 12.00AM IST (3 березня 2012). Neha Dhupia unveils book on Vastu shastra - Times Of India. Articles.timesofindia.indiatimes.com. Архів оригіналу за 27 липня 2013. Процитовано 8 листопада 2012. 
  2. ‘Harmonising’ homes, hearts. Hindustan Times. 9 червня 2012. Архів оригіналу за 1 травня 2013. Процитовано 8 листопада 2012. 

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]