Ввічливі люди (пісня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ввічливі люди (Гімн ввічливим людям)»
Пісня Ансамбль пісні і танцю Російської армії імені О. В. Александрова
Випущено 2014
Мова російська
Автор слів Антон Губанков
Композитор В'ячеслав Уманець

«Ввічливі люди» (також «Гімн ввічливим людям») — пісня, виконана Ансамблем імені О. Александрова. Отримала популярність після розміщення в YouTube у середині квітня 2014 року[1]. Пісня створена на честь так званих «Ввічливих людей» (як їх іменують російські ЗМІ), які брали участь у воєнній окупації Криму в кінці лютого — на початку березня 2014 року[2].

Автор музики — заслужений артист Росії підполковник В'ячеслав Уманець, автор слів — Антон Губанков[3]. Виконує соліст ансамблю Євген Булочников[4].

Історія[ред. | ред. код]

Авторство[ред. | ред. код]

Автором ідеї створення пісні є керівник Управління культури Міністерства оборони Російської Федерації Антон Губанков. На початку квітня 2014 року він написав текст пісні і звернувся до директора Ансамблю імені О. Александрова Леоніда Малєва з проханням написати музику до даного тексту. Малєв доручив це завдання своєму заступнику, заслуженому артисту Росії, підполковнику В'ячеславу Уманцю. До наступного дня пісня вже була готова. Оркестровку для хору, соліста й оркестру виконав професор Московського державного університету культури і мистецтв, заслужений діяч мистецтв Російської Федерації Анатолій Уманець. Перші репетиції публічного виконання пісні проводилися ансамблем в автобусах і літаках[5][4].

Перше виконання[ред. | ред. код]

9 квітня 2014 року за рішенням Міністра оборони РФ Сергія Шойгу Ансамбль імені О. Алексадрова вирушив до Криму на гастрольний тур з п'яти концертів на честь 70-річчя звільнення Криму від німецько-фашистських загарбників. Вперше перед аудиторією «Гімн ввічливим людям» був виконаний Ансамблем імені О. Александрова в Євпаторії 10 квітня 2014 року, 11 квітня пісня була виконана в Керчі, а 12 квітня — в Севастополі і Сімферополі[4].

Отримання популярності[ред. | ред. код]

22 квітня 2014 року був здійснений студійний запис пісні, в той же день запис пісні було опубліковано на YouTube. Московський комсомолець зазначив, що через добу після публікації кількість переглядів ролику перевищила 100 тисяч.[5]

7 травня пісня пролунала на сцені стадіону «Лужники» у Москві. 8 травня пісню заспівали в Москві у Державному центральному концертному залі «Росія».

Інші редакції кліпу[ред. | ред. код]

Відзнятий на пісню патріотичний кліп зазнавав редагувань у мережі, зокрема: https://www.youtube.com/watch?v=vYRswPspgLc [Архівовано 17 березня 2016 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гимн «Вежливым людям» в исполнении Ансамбля Александрова снискал популярность на YouTube [Архівовано 30 травня 2014 у Wayback Machine.](рос.) // Взгляд.ру
  2. Ансамбль російської армії створив кліп про ввічливих «зелених чоловічків» у Криму. Архів оригіналу за 6 червня 2014. Процитовано 3 серпня 2014.
  3. Загинув під час катастрофи Катастрофа російського військового Ту-154 (2016)
  4. а б в «Вежливые люди» добрались до Москвы [Архівовано 22 травня 2014 у Wayback Machine.](рос.) // Известия
  5. а б Как создавался гимн «Вежливые люди» - откровения авторов [Архівовано 30 липня 2014 у Wayback Machine.] // Московський комсомолець