Загін спецпризначення «Вега Захід»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Окремий загін спеціального призначення «Вега Захід»
Нарукавний знак підрозділу «Вега»
На службі 2003-2018 роки
Країна  Україна
Вид  Національна гвардія
(2014—2018)
 Внутрішні війська
(2003—2014)
Тип спеціальні сили
Роль звільнення заручників і повітряних суден,
нейтралізація небезпечних злочинців,
охорона фізичних осіб
Пункт базування Львів

Медіафайли на Вікісховищі


Окремий загін спеціального призначення «Вега Захід» — загін спеціального призначення Національної гвардії України Західного територіального управління. В 2016 створений на базі раніше розформованого спецпідрозділу внутрішніх військ МВС України «Вега». З 2018 року після затвердження Положення про загони спеціального призначення Національної гвардії України загін реоганізовано в окремий загін спеціального призначення "Омега Захід".[1]

Спеціалізація підрозділу — запобігання диверсіям і боротьба з диверсійно-розвідувальними силами противника. Працюють контрснайперським способом та беруть участь у спецопераціях, спрямованих на стабілізацію ситуації на прифронтових територіях на сході України.

Історія[ред. | ред. код]

Спецпідрозділ «Вега» входив до складу частини спеціального призначення № 3027 «Барс» (смт Нові Петрівці Київської області).

В 2013 році спецпідрозділ «Вега» об'єднали з загоном спецпризначення з «Омега» у «Окремий загін спеціального призначення по боротьбі з тероризмом».

В 2015 спецпідрозділ реформують в окремий загін спеціального призначення «Вега Захід» НГУ та перебазовують до Івано-Франківська.

Впродовж 2016 року бійці спецпідрозділу виконують завдання в зоні бойових дій на сході України, беруть участь в АТО на Донбасі та виконують інші завдання по боротьбі з тероризмом та диверсійною діяльністю РФ. 8 серпня 2016 року після двох місяців до Івано-Франківська із зони АТО повернулися бійці спецпідрозділу «Вега Захід». [2]

26 серпня 2016 року з нагоди відзначення 25-ї річниці незалежності України, за особисту мужність і героїзм виявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність бойовій присязі бійців – учасників АТО окремого загону спеціального призначення нагородили почесними грамотами голови обласної державної адміністрації. Від імені голови ОДА Олега Гончарука нагороди спецпризначенцям вручив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Крецул.

Варто додати, що бійці окремого загону з перших днів проведення Антитерористичної операції беруть участь у активній фазі бойових дій та визволенні міст і стратегічно важливих об’єктів від окупантів. Завдяки їхньому професіоналізму свого часу вдалося звільнити міста Слов’янськ, Краматорськ, Вуглегірськ, Дебальцево. А відмінна фізична підготовка дала змогу зберегти їхні життя.

Принагідно зазначимо, що одинадцять бійців загону нагороджено орденами «За мужність», близько сорока – високими державними нагородами.[3]

21 вересня 2016 року загін спеціального призначення Західного територіального управління Національної гвардії України продовжує вдосконалювати професійні навички. Відбувся польовий вихід, де спецпризначенці практично відпрацьовували тактичні дії в складі бойових груп щодо виявлення та знищення незаконних збройних формувань в гірсько-лісистій місцевості. Протягом чотирьох діб нацгвардійці вели розвідку, відпрацьовували питання орієнтування в гірський місцевості та виконували практичні вправи бойових стрільб з різних видів зброї і вдень, і вночі, а також метали бойові гранати.

На навчаннях також тренувалися і чотирилапі помічники. «На стрільби та бойове гранатометання ми залучили службових собак з метою закріплення та вдосконалення набутої стійкості до світло шумових подразників зокрема пострілів та вибухів якими супроводжуються бойові дії», — розповів кінолог підрозділу.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Втрати[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Окремий загін спеціального призначення «Омега Захід» НГУ. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 2 червня 2022.
  2. Бійці спецпідрозділу "Вега" повернулися із зони проведення АТО
  3. Бійці прикарпатської «Веги» отримали нагороди та відзнаки від місцевої влади (фоторепортаж). Архів оригіналу за 27 серпня 2016. Процитовано 21 вересня 2016.
  4. Окремий загін спеціального призначення «Вега Захід» вдосконалює професійні навички. Архів оригіналу за 23 вересня 2016. Процитовано 21 вересня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]