Ведміцький Олександр Микитович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ведміцький Олександр Микитович

Олександр Ведміцький, 1927 рік
Народився 10 (22) грудня 1894
Прилуки, Полтавська губернія, Російська імперія
Помер 18 жовтня 1961(1961-10-18) (66 років)
Орськ, Оренбурзька область, РРФСР, СРСР
Країна  СРСР
Діяльність поет, письменник
Alma mater Полтавський національний педагогічний університет імені Володимира Короленка
Науковий ступінь кандидат філологічних наук
Знання мов російська і українська
Заклад Ставропольський державний університет

Олекса́ндр Мики́тович Ведмі́цький (*Прилуки, Полтавська губернія - Орськ) (10 (22) грудня 1894, Прилуки, Полтавська губернія — 18 жовтня 1961(1961-10-18), Орськ, Оренбурзька область) — український літературознавець, поет, журналіст. Автор вінка сонетів. Жертва окупаційного терору. Переховувався від переслідувань російських каральних органів на території РСФСР, де й помер.

Біографія[ред. | ред. код]

Уродженець Прилуки Полтавської губернії (нині - Чернігівська область).

Автор книжки «Т. Г. Шевченко в Оренгбурзкой ссылке» (Оренбург, 1960) і статей «Т. Шевченко та критика» (1933), «Поема Тараса Шевченка „Марія“» (1940), «Поема Тараса Шевченка „Неофіти“» (1947), «Т. Шевченко на Аральському морі» (1958), «В Орській фортеці» (1961) та інші.

За словами відомого філолога Юрія Коваліва, він, «плужанин», переживав внутрішнє роздвоєння між «романтикою буднів» та іншими вимогами соціально ангажованої «пролетпоезії» і спробами прищепити їй високу версифікаційну техніку. Він змушений був постійно балансувати між двома несумісними системами. Дебютувавши у колективній збірці «Під загравою повстань» (1923, Прилуки), поет не лише засвідчив прихильність до ідеологічних стереотипів більшовицького змісту («Метеори», «Електорплуг», «Жовтневе», «Огні Октября», «Йдемо вперед», «На заводах», «На день роковин Т. Г. Шевченка», «Берези» тощо). Виявляючи в собі стихію революціонізованого плебсу («Вперед, за сонячні ідеї, / Ідуть плебеї!..»), він виголошував нігілістичне ставлення до культури в дусі футуристів й революційний романтиків. О. Ведміцький згодом позбувся планетарного месіанізму, як і слідів навчання у Г. Чупринки. Прихильник твердих строфічних форм, неприйнятних для «пролетпоезії», навіть проголошених «буржуазними», О. Ведміцький творчо полемізував, спростовував примітивні уявлення про принципи віршування.

О. Ведміцький свідомо відійшов від поезії, згодом реалізував себе в науці. В 1938 захищає при Ленінградському педагогічному інституті імені Герцена кандидатську дисертацію, а в 1939 одержує кафедру російської літератури в Ставропольському педагогічному інституті.

Література[ред. | ред. код]