Великий Стен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Великий Стен
Big Stan
Жанр комедія
Режисер Роб Шнайдер
Продюсер Ерік М. Брейман
Сценарист Джош Ліб
У головних
ролях
Роб Шнайдер
Дженніфер Моррісон
Девід Керрадайн
Генрі Гібсон
Оператор Віктор Гаммер
Композитор Джон Гантер
Кінокомпанія Yari Film Group
Дистриб'ютор Fórum Hungaryd і Netflix
Тривалість 105 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2007
Кошторис $10 млн.
Касові збори 8 742 330 $
IMDb ID 0490086

«Великий Стен» (англ. «Big Stan») — кінофільм, комедія режисера Роба Шнайдера. Слоган фільму «The cell block just got a new bully…. a small one» (в українському прокаті «Розмір має значення»). Прем'єра відбулась 5 листопада 2007 року. Рейтинг MPAA: для дітей до 17 років обов'язково присутність батьків.

Сюжет[ред. | ред. код]

Стен, ріелтор-шахрай, що спритно продавав літнім жінкам таймшери в гетто, врешті потрапляє на лаву підсудних. Підкупивши суддю, Стен виторговує шестимісячну відстрочку від вироку (від трьох до п'яти). Наслухавшись від колишнього в'язня в гей-барі про тюремні «неуставні» сексуальні відносини і будучи особистістю непересічною, хлопець вирішує підготуватися, вживаючи досить радикальних заходів: від татуювання анусу і його ж розробки чорним ділдо, орудувати яким довірив власній дружині, до відвідування уроків карате у місцевому закладі «Карате у майстра Чо». Після бійцівської невдачі в салоні Чо, стається диво — у темному провулку він знайомиться з бездомним, який зве себе Майстром і є гуру бойових мистецтв. Той готує його до виживання у в'язниці: навчає технікам бою, витримувати біль, споживати огидну їжу. З часом Стен стає справжнім майстром, і його впевненість в собі зростає.

Коли Стен потрапляє у в'язницю, де є три банди — мексиканців Хуаніто, чорношкірих та білих нацистів Петерсона, Стен ні до кого не долучається. Він відразу ж починає запроваджувати свій порядок. Спочатку він врятував від зґвалтування наркодилера, а потім побив бугая Реймонда, найстрашнішого в цій в'язниці чорношкірого ґвалтівника. За нього заступилася банда афроамериканців, утім Стен побив їх усіх. Також він відлупцював Петерсона, місцевого лідера нацистів, за расистські висловлювання. Потім Петерсон хотів помститися Стену в душі, але Стен побив його і віддав на зґвалтування афроамериканцям. Поступово всі ув’язнені стали боятися Стена.

Водночас начальник тюрми планує спровокувати бійню зі стріляниною, щоб закрити в'язницю і продати землю. Він пропонує Стену угоду, виконавши яку, той зможе вийти достроково. Спочатку Стен погоджується, але з часом у нього починається прокидатися совість. Дізнавшись деталі плану начальника, Стен вирішив змінити порядки у в'язниці. Він встановив правила ненасильницького поводження, заборонив будь-які зґвалтування. Під час спільного збору і обговорення нових правил стає відомо, що бугай Реймонд хоче спробувати гомосексуальний акт в позиції пасиву. На це згоджується інший в'язень - Тайлер. Реймонд і Тайлер стають парою.

З часом в'язні переходять до більш гуманного способу життя: цікавляться книжками й інтелектуальними іграми, конфлікти вирішують мирно. Авторитет Стена зростає, тож він мимоволі створює свою банду. Всі у в'язниці стали називати його Великим Стеном, що не сподобалося начальнику в'язниці. Погрозами він змушує Стена відмовитись від встановленого ним порядку. Стен згодився, але в останній момент він зупиняє всю цю аферу. Під час запланованого заколоту в'язні, наперекір бажанню начальника, не б'ються між собою, а танцюють. Розлютований, він стріляє по них, викриваючи свої наміри. За це його засуджують і кидають у цю ж тюрму.

Через три роки Стен вийшов на свободу, попрощавшись з усіма, з ким потоваришував в цей час. У фіналі видно, як сильно змінилась в'язниця - зникли міжрасові конфлікти, і в'язні тепер теж вивчають бойові мистецтва.

У ролях[ред. | ред. код]

Саундтрек[ред. | ред. код]

  1. Los Ninos de Sara — Vagabundo
  2. Los Ninos de Sara — La Cubanita
  3. Los Ninos de Sara — Una Muchacha
  4. Dixie Witch — What You Want
  5. Halfway To Gone — The Other Side
  6. Joe Esposito — You’re The Best
  7. J.S. Bach — Brandenburg Concerto No.3
  8. Ferrell Stowe — Next Door In Heaven
  9. The Briggs — Harder To Stand
  10. C-Bo — What You Want Nigga
  11. C-Bo — I Like Gangster Shit

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Перша режисерська робота Роба Шнайдера. Також, він виконав у фільмі головну роль.
  • Мелані Лінскі спочатку отримала роль дружини Стена, але пізніше була замінена на Дженніфер Моррісон.
  • Фільм знімався у справжній жіночій в'язниці. Роб Шнайдер під час зйомок декілька разів втрачав свідомість від харчового отруєння та теплового удару, але продовжував качати залізо і знімався разом із деякими справжніми майстрами східних єдиноборств.
  • У ролі кухаря зіграв Ден Іносанто протеже Брюса Лі.

Посилання[ред. | ред. код]