Венцель Ямнітцер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Венцель Ямнітцер
нім. Wenzel Jamnitzer
Народився 1508(1508)
Відень
Помер 1585(1585)
Нюрнберг
Поховання Johannisfriedhofd
Громадянство Австрійська імперія
Національність німець
Діяльність ювелір, гравер, підприємець
Галузь гравюра[d][1], образотворче мистецтво[1] і Ювелірна справа[1]
Знання мов німецька[1]
Батько Hans Jamnitzerd[2]
Діти Hans Jamnitzer IId[3][2] і Maria Jamnitzerd[2]

Венцель Ямнітцер (також Ямніцер) (нім. Wenzel Jamnitzer; 1508, Відень1585, Нюрнберг) — німецький золотих справ майстер родом із Відня, представник німецького Відродження.

Біографія[ред. | ред. код]

Ящик для письмового приладдя. Нюрнберг, бл. 1560/70. Кунсткамера, Відень

Походить із родини німецьких ювелірів XV—початку XVII ст., які працювали у Нюрнберзі. Народився у Відні, однак ще в юності разом зі своїм братом і помічником Альбрехтом (помер у 1573) перебрався до Нюрнберга. У 1534 році був прийнятий майстром до місцевої гільдії. У 1556 році став членом великої, а в 1573 році малої міської ради і працював до кінця свого життя головним чином для імператорів Карла V, Фердинанда I, Максиміліана II і Рудольфа II. У своїх виробах відмовився від традицій готики та суворо дотримувався стилю італійського Відродження. Відтворював із великою майстерністю у маленькому вигляді квіти і фігури тварин, якими він декорував свої вироби.

Віртуозно застосовував карбування й емаль з арабесковим і рослинним візерунком (столове приладдя родини Меркель (так звана «Меркелівська столова прикраса»), до 1549, зібрання Ротшильда, Париж; кубок «Наутілус», бл. 1570, скарбниця резиденції, Мюнхен).

Також займався гравіюванням на міді, втім, йому приписується лише один естамп «Вид тріумфальних воріт» (1551), який вийшов з-під його різця. Ямнітцеру належать малюнки для виконаних або спроектованих ним розкішних кубків, чаш, кухлів, канделябрів та ін, що були видані у фотолітографічних знімках Р. Бергау (1870; 70 аркушів).

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г Czech National Authority Database
  2. а б в Biographisches Lexikon der Münzmeister und Wardeine, Stempelschneider und Medailleure
  3. Зведений список імен діячів мистецтва — 2021.