Риби-кабани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вепреві)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Риби-кабани
Zaclistius elevatus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Окуневидні (Percoidei)
Родина: Риби-кабани (Pentacerotidae)
Роди

Evistias
Histiopterus
Parazanclistius
Paristiopterus
Pentaceropsis
Pentaceros
Pseudopentaceros
Zanclistius

Синоніми
Histiopteridae
Посилання
Вікісховище: Pentacerotidae
EOL: 5272
ITIS: 169696
NCBI: 30860
Fossilworks: 354709

Риби-кабани (Pentacerotidae) — родина риб ряду Окунеподібні (Perciformes). Мешкають у прибережній зоні біля дна й зустрічаються на значній глибині.

Опис[ред. | ред. код]

Pentaceropsis recurvirostris

Найхарактернішою особливістю риб-кабанів служить їх велика «броньована» голова з витягнутим рилом, майже повністю покрита міцними костями, покресленими глибокими борознами. У них стисле з боків тіло, покрите дрібною твердою лускою, і дуже потужні шипи в плавцях, причому в деяких видів колючки спинного й анального плавців мають своєрідний замковий механізм (такий же, як у спинорогів із родини Balistidae), міцно утримуючий їх. Вітрильні риби-кабани (рід Histiopterus) мають дуже високий спинний плавець, висота якого може перевищувати висоту тіла. Найбільший розмір пентацерових не перевищує 60 см.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширення риб-кабанів майже повністю обмежено субтропічними водами, але деякі види проникають у тропіки аж до Червоного моря й Філіппінських островів. Основні центри поширення родини присвячені до трьох районів — Австралії (тут зустрічається 6 видів риб-кабанів), Японії (4 види) і Південної Африці (3 види).

Деякі види[ред. | ред. код]

Риби-кабани досить звичайні в тралових уловах у Південної Австралії. Невеликий, до 25 см, шилопер (Undecimus hendecacanthus) зустрічається на глибинах до 360 м. Великі, до 40-90 см довжини, кабани-риби краплисті (Paristiopterus gallipavo, P. labiosus) тримаються звичайно на глибині 100–150 м, рідше до 230 м. Вони харчуються бентосом: дрібними крабами, морськими їжаками. У Західної й Південної Австралії, на глибинах до 280 м, ловиться рожева, із трьома косими темними смугами, риба-кабан трьохсмуга (Pentaceropsis recurvirostris), довжиною до 50 см.

Пентацер[ред. | ред. код]

Цікаво відзначити, що один вид риб-кабанів — пентацер (Pentaceros richardsoni) — мешкає у молодому віці вдалині від берегів, у відкритому океані. Як й інші представники родини, він має важке тіло й потужні плавцеві колючки й різко контрастує по своєму вигляді з типовими мешканцями пелагіалі. Очевидно, ця риба відносно недавно проникла у відкритий океан і ще не встигла перетерпіти помітних морфологічних змін у новому середовищі перебування.

Дорослі пентацери досягають 30— 35 см у довжину й майже кілограмової ваги. Вони живуть біля дна в субтропічні й помірковано теплих водах південної півкулі (Південна Африка, Нова Зеландія, Вогняна Земля) і північної частини Тихого океану (Японія, Каліфорнія, банки підводного Імператорського хребта).

Значення[ред. | ред. код]

Всі риби-кабани їстівні й мають високі смакові якості, однак вони рідко добуваються в скільки-небудь значній кількості. Постійний промисел існує, очевидно, у японських водах. Рибалки ловлять пентацера тралами біля острова Св. Олени й до північно-заходу від Гавайських островів, де його помилково називають пристипомою.

Види[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]