Верес Микола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Верес Микола
Ім'я при народженні Микола Клименко
Псевдо Микола Верес
Народився 1 січня 1917(1917-01-01)
Уманщина, Україна
Помер 26 грудня 1978(1978-12-26) (61 рік)
Лондон
Країна Україна
Діяльність драматург
журналіст
поет
Знання мов українська

Верес Микола (справжнє ім'я — Микола Клименко) (1 січня 191726 грудня 1978) — український поет, драматург, журналіст, актор.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1 січня 1917 р. на Уманщині в дворянській родині, маєтності якої забрала радянська влада. Ще у дитинстві залишився сиротою. Батько був сотником української армії та загинув у боротьбі з більшовиками, мати померла 1927 року. Виховувався хрещеною матір'ю. Закінчив школу в Умані, потім навчався в Київському лісотехнічному інституті. Захоплювався музикою, співом та сценічним мистецтвом, беручи участь у різних драматичних ансамблях, а також займався спортом (футбол, плавання, лещатарство, велосипедний та кінний спорт).

Напередодні війни через переслідування за соціальне походження емігрував на Захід, в роки Другої світової війни працював у Тернопільському театрі. Перебував в штабі УНА. По закінченні війни опинився у таборах для переміщених осіб, якийсь час співав у капелі диригента Богдана Сарамаґи, а потім знов пішов на сцену та з мандрівним театром Омеляна Урбанського побував у багатьох таборах.

Навесні 1948 року емігрував до Англії. Був співредактором тижневика «Українська Думка» в Лондоні.

Брав активну участь у діяльності Об'єднання бувших вояків-українців у Великій Британії (ОбВУ). Був літературним редактором органу ОбВУ «Сурмач» від його заснування (1955) до своєї смерті, а також низки інших видань ОбВУ.

Творчість[ред. | ред. код]

Автор збірки віршів «В чужинних припливах» (1967), драматичного твору «Сосни шумлять», репортажів.

Окремі твори:

Література[ред. | ред. код]

  • Романенчук Б. Верес Микола // Азбуковник. Енциклопедія української літератури. — Філадельфія: Київ, 1973. — Т. 2. — С. 70-71.
  • Славутич Яр. Між стихією і майстерністю (М. Верес) // Українська література в Канаді. Вибрані дослідження, статті й рецензії. -Едмонтон: Славута, 1992. — С. 186–188.
  • Фостун С. Поезія Миколи Вереса // Верес М. В чужинних приплавах: Вибрані поезії. — Лондон, 1967. — С. 9-16.
  • Українська діаспора: літературні постаті, твори, біобібліографічні відомості / Упорядк. В. А. Просалової. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2012. — 516 с.