Вероніка чебрецелиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вероніка чебрецелиста
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Подорожникові (Plantaginaceae)
Рід: Вероніка (Veronica)
Вид:
Вероніка чебрецелиста (V. serpyllifolia)
Біноміальна назва
Veronica serpyllifolia

Вероніка чебрецелиста (Veronica serpyllifolia)[1] — багаторічна трав'яниста рослина, вид роду вероніка (Veronica) родини подорожникові (Plantaginaceae).

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Стебла висотою 10–25 (до 40) см, висхідні, повзучі або лежачі, укоріняються, голі або коротко запушені, слабкі, тонкі, гіллясті від основи.

Листки цілісні, коротко запушені або голі, блискучі, супротивні, нижні та у неквітучих пагонів з короткими черешками або сидячі, іноді зближені у прикореневу розетку, округлі або яйцеподібні, на верхівці тупі, цілокраї або по краю неясно тупозубчаті, довжиною 5–22 мм, шириною 3–10 см. Середні — розставлені, сидячі, довгасто-яйцеподібні або довгасто-ланцетні до ланцетних. Верхні — поступово переходять в довгасті приквітки.

Суцвіття — верхівкові та бічні пазушні китиці, прямостоячі, багатоквіткові, пухкі, довжиною 2–20 см, при плодах подовжені, в пазухах дрібних приквітків квітки більш менш розставлені. Чашечка з довгасто-яйцеподібними, довгастими та рівними, тупими частками; Віночок довжиною 3–4 мм, білий, блакитний або білуватий, з рожевими жилками.

Плід — коробочка, широко обернено-серцеподібна, довжиною 3,5–4 мм, шириною 4–5 мм, сплюснута, біля основи округла, на верхівці з неглибокою тупою виїмкою, залозисто-війчата. Насіння плоске, щитоподібне, овальне, довжиною близько 1 мм, численне.

Плід — коробочка, округло-еліптична, трохи стиснута, з тонкими стулками, довжиною 2–3 мм, по ширині трохи перевищує довжину, гола, з маленькою виїмкою на верхівці або без виїмки. Насіння численне, еліптичне, плоско-опукле, сплюснуте, дрібне, бородавчасте, жовтувате, облямоване.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Європі, Азії, у Північній та Південній Америці, Африці; в Україні майже повсюдно, рідше у степу, росте на вологих луках, лісових галявинах, посеред чагарників та біля доріг.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Veronica serpyllifolia на сайті GRIN. Архів оригіналу за 6 жовтня 2012. Процитовано 8 червня 2015. 

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]