Верхній Сенегал і Нігер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Haut Sénégal et Niger
Верхній Сенегал і Нігер
Французька колонія
Сенегамбія і Нігер
1904 – 1921

Прапор Верхній Сенегал і Нігер

Прапор

Верхній Сенегал і Нігер: історичні кордони на карті
Верхній Сенегал і Нігер: історичні кордони на карті
Столиця Бамако
Мови французька
Державний устрій колонія
Історія
 - Засновано 1904
 - Ліквідовано 1921
Валюта Французький Західно-Африканський франк
Попередник
Наступник
Сенегамбія і Нігер
Французька Верхня Вольта
Французький Судан
Колонія Нігер

Верхній Сенегал і Нігер (фр. Haut Sénégal et Niger) — колишня колонія у Французькій Західній Африці, створена в 1904 замість іншої колонії Сенегамбія і Нігер. У 1921 році провінція реорганізована в колонію Французький Судан (сучасна Малі).

Столицею колонії було місто Бамако.

Історія[ред. | ред. код]

Поштова марка провінції

21 жовтня 1904 року внаслідок постанови про реорганізацію управління колоній Французької Західної Африки колонія Сенегамбія і Нігер була реформована у провінцію Верхній Сенегал і Нігер [1]. У провінцію входили території Верхнього Сенегалу та Середнього Нігеру, третя військова територія.

Постановою від 2 березня 1907 року [2] до колонії приєднали провінції Фада-Нґурма і Се, що були у складі колонії Дагомея (сучасний Бенін).

З 1 січня 1912 року військова територія Нігеру виділився з Верхнього Сенегалу і Нігеру, і став її власну колонію в 1922 році.

З 1 січня 1912 року військова територія Нігер виділена зі складу колонії (у 1922 році утворено окрему колонію).

У 1915-1917 роках території колоній Французької Західної Африки розгорнулося велике антиколоніальне повстання, відоме як війна Вольта-Бані. Серед колоній де проходили бої, була колонія Верхній Сенегал та Нігер.

Постановою від 1 березня 1919 року [3] зі складу колонії Верхній Сенегал і Нігер була виділена новоутворена колонія Верхня Вольта. До новоутвореної колонії відійшли провінції Гава, Бобо-Діуласо, Дедугу, Уагадугу, Дорі, Се та Фада-Нґурма.

4 грудня 1921 року [4] виходить указ про реформування колоній Французької Західної Африки. Внаслідок цього 1 січня 1921 року провінцію Верхній Сенегал і Нігер було перейменовано у провінцію Французький Судан (сучасна Малі).

Примітки[ред. | ред. код]