Веслування на каное

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сім'я пливе на каное

Веслування на каное — переміщення по воді за допомогою каное. Для веслування використовується безкочетове однолопастне весло-гребок. Як спортивна дисципліна веслування на каное входить в олімпійські види спорту веслування на байдарках і каное і веслувальний слалом.

Історія[ред. | ред. код]

Етимологія та походження[ред. | ред. код]

Під традиційним каное розуміється видовбаний човен північноамериканських індіанців[1]. Човни схожої конструкції використовувались при заселенні Полінезії і Південної Америки.

У Великій Британії, родоначальниці спортивного веслування на каное, під цим поняттям мається на увазі не тільки веслування на каное, але і на байдарках (каяках), що технічно неправильно[2], але повністю відповідає російській назві виду спорту.

Історія виду спорту[ред. | ред. код]

Спортивна посадка при веслуванні на каное

В новітній час веслування на каное перетворилась в вид спорту. Як спорт, її вперше представив шотландський дослідник Джон Макгрегор, який побачив каное і каяк в 1858 році в Канаді. Після повернення до Великої Британії він побудував власне каное і спустився за його допомогою по декільком річкам Великої Британії, материкової Європи і Середнього Сходу. Про свої подорожі Макгрегор розповів в книзі, а в 1866 році заснував Королівський каное-клуб (англ. Royal Canoe Club). В 1874 році клуб організував перші змагання з веслування на каное — Paddling Challenge Cup. В 1924 році асоціації з веслування Австрії, Німеччини, Данії і Швеції заснували організацію Internationalen Representation for Kanusport (IRK), попередницю Міжнародної федерації каное (англ. International Canoe Federation).

Використання каное[ред. | ред. код]

Використання однолопастного лопатоподібного весла є основною відмінністю веслування на каное від веслування на байдарці, де використовується дволопастне весло. Спортивне веслування на гладкій воді також потребує іншої посадки каноїста: спортсмен стоїть на коліні однієї ноги, поставивши іншу в положенні попереду себе[3].

Веслувальний слалом на каное

В веслувальному слаломі гребець сидить на невисокому п'єдесталі і одночасно спирається на обидва коліна. В інших випадках: при прогулянках, в туристичних подорожах — гребець може сидіти в човні зручним для себе способом.

Вважається, що каное схильне до перевертання, однак при належному використанні це буде відбуватись не часто. Посадка в каное повинна відбуватись обережно: треба сідати в човен в центрі, триматись якнайнижче і триматись за обидва борти. Коли людина знаходиться в човні, треба уникати різких рухів і намагатись зберегти центр ваги якнайнижче[4][5]. Походи на каное в бурхливу погоду і під час сильного вітру небажані.

Спортивна техніка веслування на каное потребує, щоб весло починало рух в вертикальному положенні по відношенню до води. Одна рука при цьому лежить на Т-подібній ручці, а інша — ближче до лопаті весла. Гребок здійснюється за рахунок повороту торса, руки слугують простим передавачем і включаються в роботу тільки в кінці, щоб підняти весло з води і перемістити вперед[6][7].

Плавання на каное з вітрилом (озеро Рут, Каліфорнія)

Можливо веслувати на каное вдвох, при цьому гребцям слід використовувати весла з протилежних бортів. Туристичні каное також можуть обладнуватись невеликим вітрилом і використовувати для переміщення енергію вітру.

Спорт[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Веслування на байдарках і каное // Енциклопедія сучасної України
  • Русанова О. М., Чередниченко О. О. Особливості розвитку веслування на байдарках і каное в Україні на сучасному етапі // Слобожанський науково-спортивний вісник, № 2 2013.
  • Веслування на байдарках і каное та веслувальний слалом. Навчальна програма для дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резервування, шкіл вищої спортивної майстерності та училищ олімпійського резервування / Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту; Республіканський науково-методичний кабінет; Федерація каное України. — Київ, 2007.
  • Чередниченко О. О. Веслування на байдарках і каное та веслувальний слалом / Ю. О. Воронцов, О. О. Чередниченко, Ю. М. Маслачков // Навчальна програма для ДЮСШ, СДЮШОР з веслування на байдарках і каное. — К., 2007. — 104 с.
  • Чередниченко О. О. Правила змагань з веслування на байдарках і каное / Б. П. Балабан, С. Г. Лесь, О. О. Чередниченко // «Деснянська правда». — К.: РВК, 2010. — 40 с.
  • Чередниченко О. О. Психологічна підготовка веслувальників на байдарках і каное / В. Ф. Сопов, О. А. Шинкарук, О. О. Чередниченко // Методичні рекомендації. — К., 2008. — 80 с.
  • Чередниченко О. О. Теорія та методика викладання обраного виду спорту (веслувальний спорт) / О. А. Шинкарук, О. О. Чередниченко, Л. М. Шульга Л. М., О. М. Русанова // Навчальна програма для студентів вищих навчальних закладів фізичного виховання та спорту. — К.: Олімпійська література, 2011. — 52 с.
  • Чередниченко О. О. Теорія і методика викладання обраного виду спорту (веслувальний спорт) / О. А. Шинкарук, О. О. Чередниченко, Л. М. Шульга Л. М., О. М. Русанова // Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів фізичного виховання та спорту. — К.: Олімпійська література, 2011. — 128 с.
  • І. В. Лущик. Веслувальний слалом // | Фізичне виховання в школах України, № 7 (55) липень 2013
  • В. П. Пожилова. Весловий слалом // Енциклопедія сучасної України

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Большой толковый словарь русского языка.
  2. Buying a canoe or kayak. gocanoeing.org. Архів оригіналу за 8 вересня 2014. Процитовано 8 вересня 2014. 
  3. Гребля на байдарках и каноэ - техника. Процитовано 7 червня 2015. 
  4. Dillon, Pamela. http://c.ymcdn.com/sites/www.americancanoe.org/resource/resmgr/sei-educational_resources/beginners_guide_aca.pdf. "Avoiding the Unexpected Plunge: Keeping Your Body in the Boat". Архів оригіналу за червня 16, 2015. Процитовано 2 червня 2015. 
  5. http://dnr.wi.gov/org/caer/ce/eek/nature/camp/canoesafety.htm. "Canoe Safety Tips". Wisconsin Department of Natural Resources. Процитовано 2 червня 2015. 
  6. http://www.outdoors.org/publications/outdoors/2011/learnhow/five-essential-canoe-paddle-strokes.cfm. "How to Master Five Essential Canoe Paddle Strokes". outdoors.org. Архів оригіналу за 9 червня 2015. Процитовано 2 червня 2015. 
  7. http://www.outdoors.org/publications/outdoors/2011/learnhow/five-essential-canoe-paddle-strokes.cfm. "How to Paddle a Canoe". Old Town Canoes & Kayaks. Архів оригіналу за 9 червня 2015. Процитовано 2 червня 2015.