Бет-Ел

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вефіль (місто))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Руїни древнього Бет-Елу

Бет-Ел  — (івр. בֵּית אֵל‎, Бейт Ель — букв. «дім Божий») — місце, що згадується в Біблії і знаходиться у 17 км північніше Єрусалиму та 16 км південніше від Шіло. Місцезнаходження Бет-Елу визначене у Книзі Суддів таким чином: «…Ось буває рік-у-рік свято Господнє в Шіло, що на північ від Бет-Елу, на схід сонця від дороги, що провадить з Бет-Елу до Сихему, і з півдня від Левони.» (Сд. 21:19).

Патріарх Яків[ред. | ред. код]

На цьому місці патріарх Яків під час втечі від Ісава отримав сон у якому з'являється драбина до неба, по якій ангели сходять до неба і Бог, що став на ній і промовив обіцянку свою (див. Драбина Якова, Бут. 28:10-22). Він злякався, прокинувся та промовив

…Яке страшне оце місце! Це ніщо інше, як дім Божий, і це брама небесна. І встав Яків рано вранці, і взяв каменя, що поклав був собі в голови, і поставив його за пам'ятника, і вилив оливу на його верх. І назвав він ім'я тому місцю: Бет-Ел, а ймення того міста напочатку було Луз.

Після перебування у Лавана, Яків повертається на землю Ханаану. Бог посилає Якова у Бет-Ел, де він мав осісти та поставити жертовника єдиному богу (Бут. 35:15-16).

Ізраїльське царство[ред. | ред. код]

У часи розділеного існування царств Юди та Ізраїля, Бет-Ел стає значним релігійним центром і деякий час складає конкуренцію Єрусалиму у цьому значенні. Перший ізраїльський цар Єровоам I на кордоні з Юдейським царством в Бет-Елі і на півночі Ізраїльського царства в Дані встановлює ідоли золотих тельців, причому він сам здійснював їм жертвопринесення (3Цар 12:28-30). Пророк Амос закликає ізраїльтян навернутися до єдиного Бога: «І не звертайтеся до Бет-Елу, і до Ґілґалу не приходьте, а через Беер-Шеву не переходьте, бо на вигнання Ґілґал конче піде, і марнотою стане Бет-Ел. Наверніться до Господа, і будете жити, щоб Він не ввійшов, як огонь до Йосипового дому, і буде він жерти, та не буде кому погасити в Бет-Елі…» (Ам. 5:5-6). За це Амасія вигнав пророка з ізраїльського царства (Ам. 7:12-13). Пізніше, цар юдейського царства Йосія, знищив всі ті жертовники присвячені іншим богам як у Єрусалимі так і в Бет-Елі, як і було сказано в пророцтві Амоса. Бет-Ел згадує пізніше пророк Єремія говорячи про сором Ізраїля, що був там раніше «І за Кемоша Моав посоромлений буде, як Ізраїлів дім посоромлений був за Бет-Ел, за місце надії своєї.» (Єр. 48:13).

XX століття[ред. | ред. код]

Після створення держави Ізраїль у 1948 році, біля цього місця, поблизу палестинського села Бейтін, засноване сучасне ізраїльське поселення Бет Ель.

Посилання[ред. | ред. код]

Бет-Ел у www.wibilex.de(нім.)[недоступне посилання з червня 2019]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Святе Письмо Старого та Нового Завіту. Видавництво отців Василіан «Місіонер», 2005.

Координати: 31°56′31″ пн. ш. 35°13′19″ сх. д. / 31.942000° пн. ш. 35.222000° сх. д. / 31.942000; 35.222000