Византийский временник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Византийский временник
Країна видання  Росія
Мова російська
Редактор Sergey Karpovd
Видавець «Наука»
Засновник Російська академія наук, Інститут загальної історії РАН
Засновано 1894
ISSN 0132-3776

vremennik.biz

Византийский временник — російський щорічний журнал, присвячений історії Візантії та проблемам візантиністики.

Історія[ред. | ред. код]

«Византийский временник» був заснований у 1894 році видатним російським візантиністом академіком Василем Григоровичем Васильєвським і видавався у Санкт-Петербурзі. До 1916 року вийшло 22 томи об'ємом в середньому по 800 сторінок кожний. В цей період у журналі, крім власне історичних, було багато текстів, присвячених релігійним питанням, а особливо історичному та духовному зв'язку між Візантією та Руссю.[1]

Журнал поділявся на розділи: Дослідження та матеріали; Критика и бібліографія; Дрібні замітки та новини. Здебільшого статті писались російською мовою, однак траплялися також французькою та новогрецькою.

Під час Першої світової війни процес видання журналу був перерваний. З 1915 до 1928 року головним редактором був інший відомий візантиніст Федір Іванович Успенський. В цей період вийшло лише три тонкі випуски журналу — у 1922, 1925 та 1927 роках. У 1928 році Ф. І. Успенський помер і журнал був закритий.

1947 року журнал відроджений, і його головним редактором став Євгеній Олексійович Косминський. Нумерацію томів журналу почали з початку. В цей час журнал відійшов від релігійної тематики та, як заявлено в передмові до першого випуску, сконцентрувався на проблемах внутрішньої історії Візантії — економічної, соціальної, адміністративної.[2] У 1966 році головним редактором стала Зінаїда Володимирівна Удальцова. Після її смерті в 1987 - 2009 рр. журнал очолював Геннадій Григорович Литаврін.

У 1999 році Інститут загальної історії Російської академії наук випустив двотомник, що містить найбільш цікаві з наукової точки зору статті з «Византийского временника» — «Византийская цивилизация в освещении российских ученых». Перший том містить статті збірника, присвячені православній культурі Візантії та візантійсько-слов'янським церковним зв'язкам.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 17 лютого 2010. 
  2. Византийский временник. Том 1. От редакции. 1947 г.

Посилання[ред. | ред. код]