Виклик (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Виклик
Defiance
Жанр військовий, драма
Режисер Едвард Цвік
Продюсер Едвард Цвік
Пітер Жан Брюгге
Сценарист Едвард Цвік
У головних
ролях
Клейтон Фроман
Едвард Цвік
Оператор Едуардо Серра
Композитор Джеймс Ньютон Ховард
Кінокомпанія Paramount Vantage
Дистриб'ютор Paramount Vantaged і Netflix
Тривалість 137 хв.
Мова англійська
російська
Країна США США
Рік 2008
Кошторис $ 32 млн.
Збори 51 млн $
IMDb ID 1034303
paramount.com

«Виклик» або «Опір» (англ. Defiance) — військова драма, знята режисером Едвардом Цвіком. Події розгортаються під час Другої світової війни. Фільм заснований на реальних подіях, описаних у книзі Нехами Тек «Виклик: партизани Бєльські» («Defiance: The Bielski Partisans»).

Сюжет[ред. | ред. код]

Після вторгнення німецьких військ у Білорусь влітку 1941-го і масових розправ над єврейським населенням брати Бєльські створили в Налібоцькій пущі єврейський партизанський загін, до якого долучилися ще більш ніж тисяча євреїв[1].

Старший із братів Тув'я приходить у будинок колабораціоністів, які вбили його батьків, — начальника поліції та двох його синів — і особисто розстрілює їх. Євреї, які тікають із гетто, приєднуються до братів. Тув'я стає командиром загону.

Загін фактично перетворюється на сімейний табір, і Зусь Бєльський, палаючий бажанням битися з німцями, йде до радянських партизанів разом з групою бійців.

Загін Бєльського живе, але добувати прожиток стає все складніше, особливо взимку. Люди вмирають від голоду і хвороб.

Навесні табір піддається атаці карателів, і загін іде через болото. У битві з німцями на допомогу загону приходить група Зуся Бєльського, що пішла від радянських партизанів у зв'язку з антисемітськими переслідуваннями заступника командира загону Громова і небажанням командира загону Панченко допомогти загону Тув'ї.

Загін Бєльського бився і жив до самого звільнення Білорусі влітку 1944-го. Так було врятовано понад 1200 євреїв.

В ролях[ред. | ред. код]

Відгуки[ред. | ред. код]

Білоруський кінокритик Максим Жбанков, відзначаючи що кінофільм Цвіка не схожий на просочені ідеологією радянські та антирадянські зразки, написав[2]:

«Виклик» — не історична драма, не хроніки війни, не вогневий бойовик. І навіть не психологічний етюд. Це презентація «нового Джеймса Бонда» в незвичайному антуражі — на білому коні і з трофейним «Шмайсер» на шиї. […] Фільм непоправно простуватий. Він задуманий і реалізований як сентиментальний комікс. Немає болю і пристрасті. Ні людських драм. Є рольова гра на полях історії. Джеймс Бонд з талмудом

Карен Баллард в Los Angeles Times відзначає, що

...образ єврея, відтворений Крейгом «Виклик» не знайомий західній публіці і разюче відрізняється від єврейських характерів, що представляються досі в американському та європейському кінематографі, на телебаченні та в інших засобах масової інформації.

Як пише Баллард, раніше образ єврея в кіно асоціювався або з беззахисними й безпорадними жертвами Голокосту, або з Вуді Алленом, який створив комічний образ метушливого невротичного городянина, непристосованого до життя в США. Едвард Цвік створює образ героя антифашистського опору, готовий боротися не тільки за самого себе і своїх близьких, але і за всіх євреїв[3].

Збори[ред. | ред. код]

Бюджет фільму склав 32 млн $. З 31 грудня 2008 року в обмеженому прокаті і з 16 січня 2009 по 30 квітня 2009 — в широкому. У перші вихідні обмеженого прокату зібрав 123 513 $ (32-ге місце, 2 кінотеатри), широкого — 8 911 827 $ (8-ме місце, 1789 кінотеатрів). Найбільше число показів в 1793 кінотеатрах одноразово. За час прокату зібрав у світі 51 074 698 $ (90 місце за підсумками року), з них 28 644 813 $ в США (100 місце за підсумками року) і 22 429 885 $ у решті країн.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Фільм знімався на території Литви і в партизанській масовці знімалися студенти-білоруси з Європейського гуманітарного університету в Вільнюсі. Саме за їх наполяганням пісню «Чорний ворон», яку за сценарієм повинні були співати партизани, замінили на білоруську національну пісню «Купалінка»[4].
  • У білоруського селянина, котрий рятував євреїв у фільмі і якого німці за це повісили, був реальний прототип — Костянтин Козловський. Насправді він прожив майже сто років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 23 серпня 2007. Процитовано 23 серпня 2007. 
  2. 2009/01/22/ic_articles_410_160874/ Максим Жбанков. КУЛЬТ-ТУРИ. «Шмайсер», талмуд, Джиммі Бонд. Архів оригіналу за 5 жовтня 2012. Процитовано 7 жовтня 2012. 
  3. Новий образ єврея в західному кінематографі. Архів оригіналу за 18 жовтня 2012. Процитовано 7 жовтня 2012. 
  4. sem40.ru/evroplanet/history/22002/ Лісові євреї. Архів оригіналу за 21 грудня 2014. Процитовано 4 червня 2022.