Викуп (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Викуп
Butterfly on a Wheel
Жанр драма
трилер
Режисер Майк Баркер
Продюсер Вільям Вінс
Вільям Морріссі
Пірс Броснан
Сценарист Вільям Морріссі
У головних
ролях
Пірс Броснан
Марія Белло
Джерард Батлер
Емма Карванді
Клодетт Мінк
Дезіре Зуровскі
Ніколас Ліа
Пітер Келеган
Саманта Ферріс
Малкольм Стюарт
Оператор Ешлі Роу
Композитор Роберт Данкан
Кінокомпанія Lions Gate Entertainment (США)
Icon Entertainment
Дистриб'ютор Lionsgate і Netflix
Тривалість 98 хвилин
Мова англійська
Країна Канада Канада
Велика Британія Велика Британія
Рік 2007
Кошторис 20 млн $
Касові збори 7 650 000 $
IMDb ID 0489664

«Викуп» (англ. Butterfly on a Wheel, Метелик на колесі; у США — англ. Shattered, в Європі — англ. Desperate Hours) — художній фільм режисера Майка Баркера 2007 року випуску. У головних ролях Пірс Броснан, Джерард Батлер та Марія Белло. Оригінальна назва Англійська назва фільму «Метелик на колесі» посилається на цитату Александера Поупа в його «Посланні до Арбетнота[en]»: «Хто розчавив метелика на колесі?» (англ. Who breaks a butterfly upon a wheel?). У сюжеті фільму задається питання, з яких спонукань хтось докладає неймовірних зусиль для досягнення крихітної, об'єктивно невиправданої мети.

Зміст[ред. | ред. код]

У Ніла та Еббі Ворнер ідеальний шлюб та ідеальне життя. Разом із донькою Софі вони є живим втіленням «американської мрії». Та мрії закінчуються. Раптово Софі викрадають і батькам не залишається нічого іншого, як погодитися на умови викрадача. У мить ока їхнє життя опиняється у руках викрадача — Раяна — соціопата, якому, схоже, нічого втрачати. Вони виконують все більш і більш витончені вимоги Раяна, доки не стає зрозуміло, що цій людині потрібні зовсім не їхні гроші — він жадає повністю, шматочок за шматочком, зруйнувати життя Ніла й Еббі. Життя, яке вони будували більше 10 років.

Ролі[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

Під час показу в Україні, що розпочався 15 листопада 2007 року[1], протягом перших вихідних фільм демонстрували на 16 екранах, що дозволило йому зібрати $16,554 і посісти 10 місце в кінопрокаті того тижня.[2] Загалом фільм в кінопрокаті України пробув 1 тиждень і зібрав $66,026, посівши 125 місце серед найбільш касових фільмів 2007 року.[3]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Пірс Броснан брав участь у створенні фільму з кінця 2005 р. Марія Белло і Джерард Батлер приєдналися 19 січня 2006 р..
  • В Індії був знятий адаптований ремейк фільму під назвою «Коктейль».
  • Зйомки фільму почалися в лютому 2006 р. і закінчилися в травні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Butterfly on a Wheel: Release Info. imdb.com. Архів оригіналу за 3 березня 2019. Процитовано 3 грудня 2017. (англ.)
  2. Butterfly on a Wheel: Foreign Grosses. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 3 грудня 2017. Процитовано 3 грудня 2017. (англ.)
  3. 2007 Ukraine Yearly Box Office. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 3 грудня 2017. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]