Равлик виноградний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Виноградний равлик)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Равлик виноградний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Черевоногі (Gastropoda)
Ряд: Легеневі (Pulmonata)
Родина: Helicidae
Рід: Helix
Вид: Равлик виноградний
Helix pomatia
Linnaeus, 1758[2]
Посилання
Вікісховище: Helix pomatia
Віківиди: Helix pomatia
EOL: 449906
МСОП: 156519
NCBI: 6536

Равлик виноградний[3][4][5] (Helix pomatia Linnaeus, 1758), також відомий як равлик великий виноградний, слимак виноградний або слимак садовий  — вид наземних молюсків класу черевоногих (Gastropoda) підкласу легеневих (Pulmonata) родини справжніх равликів (Helicidae).

Назва походить від того, що виноградних равликів знаходили в трав'яних заростях під кущами винограду в Бургундії.

Один з найвідоміших і найбільших видів наземних молюсків у Європі, традиційно застосовується в їжу та використовується як модельний об'єкт у багатьох біологічних дослідженнях.

Опис[ред. | ред. код]

Черепашка[ред. | ред. код]

Черепашка H. pomatia

У дорослих особин висота та ширина (діаметр) черепашки коливаються переважно в діапазоні від 30 до 50 мм (у більшості випадків не менше 38 мм). Має близько 4-5 обертів. Черепашка кулясто-дзигоподібна, з міцними стінками. Сильно відгорнутий колумелярний край устя майже повністю закриває пупок (у молодих особин пупок проколоподібний, напівзакритий). Поверхнева скульптура складається зі значно грубших радіальних зморшок, ніж у Helix lutescens, та спіральних ліній, краще помітних на черепашках молодих особин. Черепашка жовтувато-коричнева, рідше сірувато-біла. Часто має 5 темних спіральних смуг, часом ледь помітних на загальному темному фоні черепашки. З них перша смуга вузька і малопомітна, а друга і третя смуги переважно зливаються між собою, утворюючи одну широку стрічку. На стадії 2-х обертів стінки черепашки ще дуже тонкі та ламкі, значно просвічують, набагато світліші, ніж у дорослих особин (переважно світло-рогові). На стадії 2-х обертів ширина черепашки становить близько 10 мм, на стадії 3-х обертів — майже 20 мм (зрозуміло, що ці параметри можуть дещо варіювати, аналогічно до розмірів дорослих особин — від 30 до 50 мм. дивіться на початку тексту "Черепашки").

Виноградні равлики

Щупальця[ред. | ред. код]

Над ротовим отвором равлика є дві пари щупалець. Довжина передніх щупалець — губних — коливається від 2,5 до 4,5 мм. Вони несуть нюхову функцію. Довжина задніх щупалець — очних — від 1 до 2 см[6]. На кінці останніх розміщені очі, всі рецептори яких містять однаковий фотопігмент[7], що є причиною колірної сліпоти тварини. Однак очі здатні не тільки розрізняти інтенсивність освітлення, але і бачити предмети на відстані до 1 см[6].

Статева система

Щупальця дуже рухливі. Задні можуть розташовуватися відносно один одного під кутом більшим за розгорнутий. Передні щупальця менш рухливі, положення змінюють лише у вертикальному напрямку, опускаючись і піднімаючись; зазвичай утворюють одне з одним тупий кут. Обидві пари дуже чутливі: при випадковому торканні предметом щупальця моментально ховаються всередину. Очні щупальця також негативно реагують на дуже яскраве світло.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Європі за виключенням найбільш північних і південних її частин. Точні межі природного ареалу цього виду зараз встановити важко, оскільки його здавна використовували в їжу та спеціально завозили в різні регіони. В Україні найчастіше зустрічається у природних і антропогенних біотопах заходу країни, зареєстрований також в багатьох інших регіонах України, проте східна межа природного ареалу цього виду в Україні імовірно проходить по Дніпру.

Екологія[ред. | ред. код]

Заселяє широкий спектр біотопів з різним ступенем затінення та зволоження. Часто зустрічається в населених пунктах або в їх околицях.

Часто живе в чагарниках, на світлих лісових узліссях (але не в глибині лісу), в садах, парках. Травоїдний, харчується як свіжими рослинами, так і мертвими залишками рослин, а для нарощування черепашки потребує солей кальцію. Цей равлик перебуває в активному стані з весни до перших холодів, коли закопується в землю на глибину до 30 см і впадає у сплячку (зимує, як правило, в одних і тих же укриттях). Під час зимівлі отвір черепашки закривається вапняним корком, товщина якого залежить від суворості холодів. У природі живе в середньому 7-8 років, може дожити до 20 років, якщо не буде з'їденим хижаками.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IUCN Red List of Threatened Species - Helix pomatia
  2. Linnaeus C. (1758). Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata. pp. [1–4], 1–824. Holmiae. (Salvius).
  3. Сверлова Н. В. Наукова номенклатура наземних молюсків фауни України. — Львів, 2003. — 78 с.
  4. Гураль-Сверлова Н. В., Гураль Р. І. Визначник наземних молюсків України. — Львів, 2012. — 216 с.
  5. Балашов И. Охрана наземных моллюсков Украины [Архівовано 10 червня 2016 у Wayback Machine.]. — Киев: Институт зоологии НАН Украины, 2016. — 272 с.
  6. а б Зенкевич Л. А. Беспозвоночные / Л. А. Зенкевич. М. : Просвещение, 1968. — 603 с. — (Жизнь животных: В 6 т. / Л. А. Зенкевич ; Т. 2).
  7. Греченко Т. Н., Шехтер Е. Д. Два типа фоторецепторов в ахроматической зрительной системе виноградной улитки // Экспериментальная психология. — 2009. — № 2. — С. 5—15. — http://psyjournals.ru/exp/2009/n2/22316.shtml [Архівовано 22 жовтня 2017 у Wayback Machine.] (фрагмент на сайті psyjournals.ru [Архівовано 1 липня 2017 у Wayback Machine.]).

Джерела та література[ред. | ред. код]

  1. Сверлова Н. В. Наукова номенклатура наземних молюсків фауни України. — Львів, 2003. — 78 с.
  2. Гураль-Сверлова Н. В., Гураль Р. І. Визначник наземних молюсків України. — Львів, 2012. — 216 с.
  3. Балашов И. А. Фауна Украины. Том 29. Моллюски. Вып. 5. Стебельчатоглазые (Stylommatophora) [Архівовано 20 грудня 2016 у Wayback Machine.]. — Киев: Наукова думка, 2016. — 592 с.

Посилання[ред. | ред. код]