Виноградов Іван Архипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Іван Архипович Виноградов
Иван Архипович Виноградов
Народився 1902(1902)
Санкт-Петербург, Російська імперія
Помер 1936(1936)
Ленінград, РРФСР
Країна Російська імперія
СРСР СРСР
Національність росіянин
Діяльність історик, літературознавець, літературний критик, літературний теоретик, історик літератури, літературознавець
Галузь літературознавство, теорія літератури
Заклад Державний НДІ мистецтвознавства (Ленінград)
Науковий керівник Nikolay Mikhaylovich Karinskyd
Відомий завдяки: розробці теоретичних проблем літератури, зокрема теорії новели

Виноградов Іван Архипович (1902, Санкт-Петербург, — 1936, Ленінград) — російський радянський критик, теоретик і історик літератури, автор поетичних творів.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився та виховувався у Петербурзі. Навчався у Москві у відомого філолога-славіста Миколи Михайловича Каринського. Вступив до аспірантури Російської асоціації науково-дослідних інститутів суспільних наук (РАНІОН) разом з відомим в подальшому філологом Петром Савичем Кузнєцовым, але у 1930 р. РАНІОН було розформовано, через це випуск відбувся на півроку раніше, ніж передбачалося. Працював на посаді керівника теоретичного сектора Державного науково-дослідного інституту мистецтвознавства в Ленінграді. Був одружений з ученицею Каринського. Умер у віці 34-х років від сухот.[1]

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Літературну діяльність І. А. Виноградов розпочав 1929 року. Молодий дослідник звертається до вивчення сучасної літератури і класичної спадщини (статті про Г. Р. Державіна, А. А. Дельвіга, О. С. Пушкіна). Перший том «Бібліотеки поета» (1933), що містив вірші Державіна, відкривався статтями М. Горького та І. Виноградова. Молодий теоретик бере активну участь і в іншому горьківському проекті — журналі «Литературная учёба» («Літературне навчання»). У Державному НДІ мистецтвознавства (Ленінград) І. А. Виноградов організував групу молодих теоретиків, які розробляли проблему творчого методу в мистецтві. Підсумком цієї роботи стало видання колективної збірки «У суперечках про метод» (Л.: Леноблиздат, 1934). Особливе значення мали теоретичні роботи з питань поетики («Питання марксистської поетики», 1936; «Боротьба за стиль», 1937). Питання про специфіку відображенні реальності в літературі, про шляхи та способи цього відображення, питання про те, як знаходить вираження в структурі твору світогляд і суспільна практика митця, питання про спадкоємність, використання та переробку літературних форм — так визначив сам Виноградов головний напрямок своєї першої книги. І. А. Виноградов належить до переліку чільних теоретиків[2], які звернулися в середині 30-х років до перегляду вульгарно-соціологічних концепцій, укорінених в радянському літературознавстві кінця 20-х — початку 30-х років.[3]

У поетиці, яку Виноградов розумів як особливу частину загального вчення про літературу, він прагнув вийти за межі суто «лінгвістичного» підходу на користь широкого синтетичного дослідження літературних категорій з урахуванням як досвіду світової літератури, так і світової естетичної думки. Праці І. А Виноградова мали важливе значення в розвитку марксистського напряму в літературознавстві. Після смерті І. Виноградова його ідеї було використано в низці узагальнюючих наукових та навчальних праць. У 1960-х рр. вони отримують широке визнання і стають підґрунтям для низки колективних праць.

Головні твори[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Верцман И. Проблемы эстетической теории (Виноградов И., Вопросы марксистской поэтики, Л., 1936) [рецензія] // Книга и пролетарская революция. — 1937. — № 3.
  • Витенсон М. И. Виноградов, «Вопросы марксистской поэтики» [рецензія] // Звезда. — № 12.
  • Горанов К. Художественный образ и его историческая жизнь. М.: Искусство, 1970. — С. 55—56.
  • Мотольская Д. «Борьба за стиль» [рецензія] // Звезда. — 1937. — № 9.
  • Виноградов, Иван Архипович [Архівовано 6 березня 2016 у Wayback Machine.] // Краткая литературная энциклопедия. — Т. 1. — М.: Сов. энцикл., 1962.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кузнецов П. С. Автобиография [Архівовано 17 червня 2012 у Wayback Machine.] // Московский лингвистический журнал. — Т. 7. — № 1. — С. 185–186.
  2. Поляков М. На пути к марксистской поэтике // Виноградов И. А. Вопросы марксисткой поэтики. — М., 1972. — С. 6-7.
  3. Виноградов, Иван Архипович [Архівовано 6 березня 2016 у Wayback Machine.] // Краткая литературная энциклопедия. — Т. 1. — М.: Сов. энцикл.]], 1962.